În „Metamorfozele” lui Ovidiu, care a fost alungat din Tomis, găsim varianta mitului tânărului auto-îndrăgostit Narcis, compus în hexametri antici. Nu doar narcisele (care au înflorit acolo unde Narcis a murit din dragoste de sine) derivă din aceasta, ci și boala lui Orban, narcisismul, care este (incomplet) germanizat ca „iubire de sine”. Mai puțin cunoscută este profeția lui Teiresias că Narcis va îmbătrâni doar dacă nu se recunoaște pe sine - „si se non noverit”, se spune în original. Narcis Ludovic Orban nu a îmbătrânit în biroul său de premier, deși nu s-a „recunoscut” niciodată pentru ceea ce este cu adevărat: un incapabil să guverneze, dar altfel capabil de orice, care vede fiecare succes ca meritul exclusiv al ego-ului său și fiecare eșec - și îi avea pe mulți dintre ei - priviți ca fiind vina altora.
Liderul liberal Ludovic Orban a răspuns marți pentru prima dată la apelurile de demisie și la acuzațiile serioase pe care primul său adjunct Rareș Bogdan și secretarul general al PNL Robert Sighiartau le-au făcut în ultimele zile.
Orban a precizat că a fost ales președinte al unei convenții în 2017 și că următorul congres al partidului era programat pentru anul acesta. Până atunci, el era liderul actual al partidului, iar toate problemele interne trebuiau discutate în conformitate cu statutele din forurile de conducere ale PNL, a spus Orban. Fostul șef de guvern a subliniat, de asemenea, presei că nu dorește să se implice în nicio polemică publică cu colegii săi de partid. Orban a adăugat că, dacă va decide să candideze din nou la funcția de președinte la conferința de partid a PNL din acest an, îl va anunța în timp util.
La prima vedere, partidul liberal se dovedește a fi profund împărțit de cea mai recentă luptă de putere - este încă complet deschis dacă ar câștiga aripa „pro” sau „anti-orban”. Potrivit presei, în jur de 17 asociații PNL din țară se află în unanimitate în spatele președintelui actual al partidului, la fel de mulți susțin așa-numiții „reformatori” conduși de europarlamentar și fostul "gazdă de emisiuni" Rareș Bogdan, în timp ce un număr mic sunt încă indeciși sau încă nu s-au poziționat. De asemenea, rămâne neclar pe cine vor criticii lui Orban să-l înscrie ca succesor al său. Potrivit observatorilor politici, ar fi luați în considerare fie premierul Florin Cîțu, fie primarul recent extrem de vocal al Clujului și fostul șef de guvern Emil Boc. Ambii au refuzat în mod expres ambițiile de a ocupa funcții marți.
„Si se non noverit” al văzătorului Teiresias și autotransfigurarea de către privitor se aplică direct sau indirect președintelui PNL, căruia i se atașează post factum o procedură de destituire (sperăm că va avea succes). Speranța succesului procesului congresul din toamnă se bazează pe faptul că o destituire reușită ar bloca în cele din urmă o carieră politică sau o revenire a răuvoitorului și egocentricului ex-premier.
Semnat R.N