Dacă nu va plăcut comparația dintre Cilpea și Coliban, revin cu una nouă, în care protagoniștii sunt unul dintre foștii și actualul edil al urbei.
Michael Weiss, scris uneori Weiß, s-a născut in 1569 la Mediaș și murit eroic în 16 octombrie 1612 la Feldioara. A fost un istoric sas, ales la 43 de ani ca jude - primar al Brașovului în 1612.
Coincidența face ca și actualul conducător al Brașovului, Allen Coliban, să fie ales la 41 de ani deci putem spune, aproximativ aceeași vârstă, aceeași maturizare.
Asemena lui Weiss, care a lăsat în urmă mai multe scrieri cuprinzând date importante despre istoria Transilvaniei și mai ales a Brașovului, Allen Coliban ne-a obișnuit ca in fiecare marți și vineri, să ne încânte câte 5 – 10 minute, cu informații vitale despre realizările sale, ajungând în 100 de zile de mandat la 30 de ,,manuscrise" de o valoare inestimabilă intitulate „Jurnalul Primarului”.
Diferenta face ca, de la anii 1600 la 2020, tehnologia a evoluat și cei doi eroi, folosesc modalităţi de comunicare diferite. Unul utilizând presa clasică, celalalt YouTube și Facebook.
Weiss a urmat în perioada 1583-1585 colegiul iezuit din Cluj, la vremea respectivă școala pentru studii superioare din Transilvania. Coliban, a trecut munți și a studiat Politehnica la București, pe care din motive nerelatate de istoricii vremii, nu a terminat-o, dar uitând acest aspect nerelevant (!?), a considerat esențial să-o treacă în „cursul vieții” (CV).
Nu vreau să menționez faptul că actualul ,,prim" al orașului ar fi vreun neșcolit, el absolvind cu succes cursurile Facultății de Management, din cadrul Universității Transilvania Brașov, ci vroiam să evidențiez aspectul că, „ingineria” domnului primar trecută în CV (modificat ulterior), în timpul activității de Senator al României, după părerea mea, cu ușurință s-ar putea încadra în prevederile Codului Penal.
Surse neatestate (deci nu le putem da crezare), ne relatează faptul că și Michael Weiss as fi început o școală de development system & software, dar pe care nu ar fi terminat-o, adică „fără licență” (fake news).
În 1586, după pierderea ambilor părinți, Michael Weiss a plecat din Mediaș și a lucrat un timp ca secretar al contelui Ferdinand von Hardek. Apoi a trecut în slujba cancelariei maghiare de la Praga. La vârsta de numai 20 de ani a fost înnobilat de către împăratul Rudolf al II-lea.
Allen Coliban, a lucrat pe rând, ca instructor de șchi la George Copos, development officer la World Curling Federation și Senator al României.
În 1591 Michael Weiss a fost ales ca membru în „Adunarea celor o sută” iar din 1600 membru al Senatului Orășenesc. În 1612, a ajuns jude al Brașovului, funcție din care a îndeplinit cu succes mai multe misiuni diplomatice.
Coliban a devenit primar la vârsta de 41 de ani și și-a început mandatul plângându-se de greaua moștenire lăsată de predecesorul său. Din aceasta postură, în primele 100 de zile de mandat, a avut o serie de întâlniri diplomaticești, printre care amintim, întâlnirea cu liderul Jobbik, parid în cadrul guvernului maghiar, partid ce finanțează Garda Maghiară, formațiune paramilitară ce militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc și fragmentarea României.
Spre deosebire de Coliban, când Gabriel Báthory, (după devastările făcute în Țara Românească), a vrut să supună Brașovul, Michael Weiss a condus lupta de rezistență împotriva maghiarilor, avându-l ca aliat pe domnul muntean Radu Șerban.
La 16 octombrie 1612, la Feldioara, a avut loc o luptă în care oștirea brașoveană a fost înfrântă. Michael Weiss a fost prins și ucis. A fost decapitat, iar capul său i-a fost dus lui Gabriel Báthory, la Sibiu, ca dovadă a victoriei.
Din fericire Allen Coliban nu este în postura să poarte astfel de bătălii și nădăjduiesc cu toată admirația, că își va păstra capul pe umeri și își va da toată priceperea spre o bună orânduire a oraşului, pentru a-l putea compara cu importantul său predesor Michael Weis, căruia in memoriam, brașovenii i-au dedicat o monedă comemorativă din aur cu inscripția: „Michael Weiss 1612. Și-a făcut datoria față de patrie”.
Sursa info și foto: Wikipedia.ro
@Răzvan Negrea