Un tribunal rus a condamnat un artist din Sankt Petersburg la șapte ani de închisoare într-un proces urmărit îndeaproape, care a evidențiat pedepsele severe aplicate rușilor obișnuiți pentru chiar și mici acte de protest civil împotriva invaziei Ucrainei.
Aleksandra „Sasha” Skochilenko, artistă, muziciană și activistă, a fost găsită vinovată, joi, că „a răspândit cu bună știință informații false despre armata rusă” în martie 2022. Artista a recunoscut că a înlocuit cinci etichete de preț într-un supermarket local cu bucăți de hârtie îndemnând cumpărătorii să protesteze pentru a opri războiul și a rezista propagandei la televizor.
„Putin ne minte de pe ecranele de televiziune de 20 de ani: rezultatul acestor minciuni este disponibilitatea noastră de a justifica războiul și morțile fără sens”, se arată într-una dintre etichetele de preț modificate, pe care procurorii le-au declarat periculoase pentru societatea rusă și statul.
„Armata rusă a bombardat o școală de artă din Mariupol. Aproximativ 400 de oameni se ascundeau înăuntru”, a scris un altul.
Skochilenko este unul dintre sutele de ruși care se confruntă cu acuzații penale pentru opoziția lor la război. Mulți au fost acuzați conform legii pentru răspândirea de informații „false” despre armată, care au fost adoptate în grabă după invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie 2022. Legea presupune o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare. Printre cei acuzați s-au numărat politicieni, activiști și jurnaliști din opoziție.
Legile au avut un efect răcoritor asupra protestelor din Rusia, unde manifestările publice de opoziție față de război au dispărut practic.
„Cât de fragilă trebuie să fie credința procurorului în statul și societatea noastră, dacă crede că statulitatea și siguranța noastră publică pot fi doborâte de cinci bucăți mici de hârtie?” a declarat Skochilenko, 33 de ani, într-o declarație finală în instanță, joi.
„În ciuda faptului că sunt în spatele gratiilor, sunt mai liberă decât tine”, a mai spus ea. „Nu mi-e frică să fiu diferită de ceilalți. Poate de aceea starea mea se teme atât de mine și de alții ca mine și mă ține în cușcă ca un animal periculos.”
Zeci de susținători au strigat „Rușine!” în timp ce un judecător a citit sentința în cauză. Skochilenko a făcut semnul unei inimi cu mâinile ei din interiorul unei cuști rezervată inculpaților din Rusia. Procurorii ceruseră opt ani de închisoare.
Skochilenko, care a fost declarat prizonier politic de către grupul rus pentru drepturile omului Memorial, s-a confruntat cu probleme de sănătate pe parcursul unei perioade de detenție preventivă de 19 luni.
Ea suferă de boală celiacă, care necesită o dietă fără gluten; tulburare bipolară și o afecțiune cardiacă. Se pare că procurorii îi refuzau medicamentele esențiale pentru a exercita presiuni suplimentare asupra ei.
Skochilenko a fost arestată după ce un cumpărător în vârstă de 76 de ani a alertat poliția, un act în comparație cu practica din epoca sovietică de a spiona cetățenii obișnuiți pentru serviciile de securitate.
Într-un interviu acordat site-ului rus Bumaga, femeia și-a apărat decizia de a se plânge, dar a recunoscut că pedeapsa de opt ani de închisoare ar putea fi prea dură.
„Eu sunt „informatorul””, a spus ea în interviu. „Sunt mândru de ceea ce am făcut. Nu este o rușine să vezi o crimă și apoi să treci pe acolo? Am trimis-o să pună aceste etichete de preț? Ce vrei să spun, că e o fată bună? Ar trebui să fie iertată?”
Răzvan Negrea ★ 16.11.2023