În România ultimilor ani, la fel cum apar ciupercile după ploaie, sau mai „academic” vorbind cum apare gonoreea după o partidă de sex neprotejat pe centură, au apărut nenumărate trusturi deontologice care se consideră „de presă”.
Fără scrupule profesionale, dar în cele mai multe cazuri fără subiecte de interes public, acestea profită de inocența privitorului hipnotizat, căruia îi atârnă câte o bală scârboasă în colțul gurii. Menirea lor este să strângă adevărate averi, din dezbateri academice generate de tragedii, din publicitatea făcută unor paraziți sociali care s-au îmbogățit aparent fraudulos peste noapte, dar mai ales din promovarea unor scursuri politice care au trecut de la vânzarea de covrigi și petarde la costumul și aroganța de politician.
Fie că activează pe plan local, precum BizBv, myTex, Brasov.net, sau că raza lor de acțiune este una națională, Antena 3, Realitatea+, RomniaTv, interesul lor comun este BANUL! Trec peste orice fel de moralitate – fie că este ea profesională sau nu – și prezintă doar ceea ce vrea clientul să arate, ducând în derizoriu ce a mai rămas din jurnalism.
În urmă cu aproximativ un secol, George Orwell spunea: „Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.”
Dar să revenim în prezent.
Până să fie arestat pentru constituire de grup infracțional, evaziune fiscală, înșelăciune etc, presa brașoveană auzise de Călin Donca, doar atunci când unul dintre angajații unei firme de-a arestatului, a contactat trusturile locale pentru albirea imaginii pe care Argumentul.ro i-a ponegrit-o prin „defăimare și neadevăruri„.
Ca fapt divers, singurii care au acceptat oferta de 200 de lei propusă de către „Regele Soare” au fost celebrii ziariștii de la Bună Ziua Brașov.
După arestarea „milionarului de carton”, jurnaliștii de la Brasov.net și Antena 1 Brașov nu au ezitat nicio ocazie de a face o știre despre arestatul din perioada septembrie – decembrie 2023.
Odată cu înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, Călin Donca, și-a tras sufletul și A ÎNCEPUT SĂ MINTĂ în online, crezând probabil că astfel poate pune presiune pe organele de cercetare.
În 21.12.2023, într-un video intitulat „Turul apartamentului pentru arestul la domiciliu„, referindu-se la apartamentul de 50m² al mamei sale, Călin Donca spunea: „Haideți repede să vă arăt cum arată arestul la domiciliu, pentru mine, unde AM ALES să îl încep…”. La sfârșitul videoului acesta se repetă și întreabă: „De ce AM ALES să încep arestul în acest apartament și nu în casa de la Săcele?„.
În 22.12.2023, MICINOSUL Donca, repetă ce spunea cu o zi inainte, iar în videoul intitulat „Bunătăți de la Moldova!„, susține din nou ca el A ALES sa execute arestul la domiciliu într-un apartament de 50 m² și nu în conacul de la Săcele.
De ce spunem că arestatul cercetat penal pentru ÎNȘELĂCIUNE minte?
Pentru că, în 21 decembrie 2023, în cadrul dosarului 5534/62/2023, judecătorii Tribunalului Brașov au dispus: „Admite cererea formulată de către inculpatul Donca Oncioiu Călin. În baza art 221 al 1 C.pr.pen modifică domiciliul în care inculpatul Donca Oncioiu Călin execută măsura arestului la domiciliu conform Încheierii din 12.12.2023 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov în dosarul penal nr. 5393/62/2023 – definitivă prin Încheierea penală nr. 173/CC/U/2023 a judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Braşov – din cel situat în Braşov, str. Zizinului, nr 45, bl 152, sc B, ap 11, jud. Braşov în cel situat în Săcele, str. Plugarilor, nr 17, jud Braşov„.
Cererea de modificare conţinut arest la domiciliu, a fost formulată de către Călin Donca în data de 18.12.2023.
Deci nu MINCINOSUL care își așteaptă sentința pentru fapte de înșelăciune, sau altfel de a spune, pentru „țepele” pe care le-a dat, pentru „tunurile” trase sau pentru escrocheriile făcute, NU A ALES, ci I-A FOST IMPUS, de către instanțele judecătorești!!!
De atunci, toți jurnaliștii de succes, au început să informeze opinia publică despre cum merge Donca la WC, despre cum și-a dat jos „coama” – ușor asemanatoare cu lâna – sau despre cum încearcă să-și recladească „Regele Soare„, „imperiul care a picat la pământ„.
Printre ei, sâmbătă seara, a fost și un moderator, care l-a „băgat” pe presupusul escroc, să se victimizeze în direct la Realitatea Plus.
Și a „miorlăit” Donca despre cât de greu este să ajungi la sapă de lemn, despre ce nenorociți sunt cei care i-au întors spatele, despre cât de nevinovat este el și cât de răi și invidioși sunt cei care n-au scris de bine despre domnia sa, dar nimic despre păgubiți, nimic despre cum a ajuns ca peste noapte să dețină o avere colosală și nimic despre cei care i-au ținut spatele.
În această situație, întrebarea care se pune este:
De ce presa profesionistă din România, nu vorbeste deloc și despre persoanele vătămate din dosarul 4203/62/2023, care au trecut peste: „Am copii de crescut și nu mă pot pune cu Donca!…„, sau despre cei care au formulat plângeri penale împotriva „milionarului de carton„?
Răspuns: Pentru că aceasta este deontologia de care dau dovadă jurnaliștii profesioniști din România, pentru că atunci când este vorba de rating și de senzațional, cetățeanul de rând nu contează, dar mai ales pentru că probabil aceste persoane nu au posibilități financiare pentru a apărea în spațiul public.
Quod Erat Demonstrandum!!!
În încheiere, având în vedere faptul ca autoritățile au pus sechestru pe averea și pe conturile bancare deținute de catre familia Donca, oare nu și-a pus nimeni întrebarea cine sunt acei prieteni, puțini dar adevărați, care începand din luna septembrie 2023 le oferă împrumuturi financiare acestor doi soți minunați?
Editorial ★ Răzvan Negrea ★ 08.12.2024