Într-unul dintre articolele redacției noastre din trecut, scriam cum din bugetul instituțiilor de cultură brașovene se împărțeau lunar câte 10.000 lei și întrebam dacă nu cumva, „banii de la bugetul local, ajungeau în buzunarul lui Scripcaru?…”.
Deși în 2020 „regimul” s-a schimbat, din câte se pare folosind altă rețetă, deznodământul a rămas același, în prezent o întreagă clică transfrontalieră de ONG-uri și SRL-uri, toacă banii primăriei Brașov alocați culturii și activităților de spectacole, de sub atenta observație a încă dirijoruluidin umbră.
Nu este prima dată când scriem despre capii acestei „rețele”, așa că personajele ne sunt foarte cunoscute. DAN OPREA – cetăţean american de origine română, HORIA MIHAI consilierul personal pe cultură al actualului primar, plătit ca director artistic la Filarmonica Brașov și DRAGOS DIMITRIU, directorul de facto al Filarmonicii Brașov, ajuns pe post printr-un concurs măsluit, sunt protagoniștii care își împart în mod aproape egal „remunerația” istovitoarei munci depuse în cadrul departamentului aflat în subordinea viceprimarului USR, Flavia Boghiu.
Având în vedere faptul că surse competente și autosesizabile au lăsat ca informația să se scurgă off the record, ne vom limita doar în a spune că cei trei au deviat către „finanțatori”, mari sume de bani provenite bineînțeles de la bugetul local și repartizate unor festivaluri culturale cu care, după Scripcaru, a urmat rândul Flaviei Boghiu să își facă propagandă. ONG-urile, firmele „căpușă” și fundațiile folosite pentru volatizarea fondurilor alocate de primărie acestor evenimente, nu puteau soluționa această ecuație fără ajutorul celor trei. Din funcțiile pe care le ocupau, cei trei invitau la concerte doar „artiști” practicanți ai regulii „fifty-fifty”, adică jumate din sumele încasate trebuiau să fie returnată prin „parandărăt” la organizatorii care la rândul lor facilitau bunăstarea finanțatorilor.
Dan Oprea, prin intermediul Asociației „Depoul de Artă Urbană”, organizatorul Festivalului Tam-Tam în anii 2018 – 2020, a primit de la Primăria Brașov suma de 100.000 de lei. Pentru a da o lumina de efect rezultatelor, Cecilia Doiciu director executiv în Primăria lui Scripcaru, a dispus Filarmonicii să cotizeze către aceeași asociație cu aproximativ 30.000 lei. În spectaculosul festival sub-Urman, pe lângă alți donatori care au cotizat după posibilități (sau interese) pe lista sponsorilor s-a regăsit și Consiliul Județean Brașov.
Dan Oprea, născut în martie 1957, a copilărit și a locuit foarte multă vreme cu tatăl său în America. După revoluție, s-a întors în România și a început să frecventeze locațiile de interes cultural în care se învârteau și persoane de influență din lumea politică urbană. Asupra rețelei pusă la punct de către el, din care mai fac parte persoane din Peru, USA, Irlanda, Belgia, și din România, planează suspiciunea că nu este deloc străin de clasica metoda a insolvenței prin care diferite firme spală bani și driblează ingenios plata taxelor și a impozitelor către stat.
Ce nu este o certitudine, este dacă colaboratorii străini ai lui Oprea au sau nu cunoștință de lucrăturile românești de pe marginea prăpastiei dintre între legalitate și penal, pe care acesta le face.
Cert este faptul că, asupra lui Dan Oprea, Horia Mihail, Dragoş Dimitriu, și a terțelor persoane încrengate în jurul lor (persoane fizice și juridice, civice și culturale), planează suspiciunea că prin organizarea Festivalului TamTam, cu ajutorul fostului edil în trecut și cu a actualului viceprimar USR în prezent, ar fi deturnat mari sume de bani.
Din câte se pare, personalitățile la care mai sus facem referire, folosesc un program a cărui frecvența i-ar invidia și pe reprezentanții ministerului transporturilor din Japonia.
Datele sunt publice și pot fi verificate online.
Așadar: Mihail Horia Sorin (asociat), cu MSH Com SRL, Manuela Oprea (asociat), Instadent SRL, Tamdream SRL şi Oprea Dan (asociat), cu activităţi mai vechi sau mai recente, în anul 2018. Real Textila SRL, avându-l în centru pe Oprea Dan (cetăţean american), în asocieri şi conexiuni cu M. T. M. (cetăţean irlandez), Agenţia de Consultanţă şi Marketing SRL, Danco Business Consulting SRL, Tamdream SRL, Real Textila SRL, Olsa Re Broker de Asigurare-Reasigurare SRL, Arcadius SRL, Icon Incentive SRL, AQL Textiles SRL, Arte -Arad Textila SRL, Anda Textile Trading SRL. Tot Mihail Horia Sorin (asociat), prin Tamdream SRL, Insta Dent SRL, Boston Trading SRL, MSH Com SRL, Artos Soft SRL şi Fleşeriu & Associates SRL, Kronyos SRL, Woven Home SRL. Oprea Dan (asociat), prin Arcadius SRL, Tamdream SRL, Icon Incentive SRL, Agenţia de Consultanţă şi Marketing SRL, Real Textila SRL, Danco Business Consulting SRL, Olsa Re Broker de Asigurare-Reasigurare SRL şi O. J. M. (asociat, cu cetăţenie peruană, Miraflores, Lima, Peru), prin Next Step SRL. Tot Oprea Dan (asociat), prin Icon Incentive SRL, Olsa Re Broker de Asigurare-Reasigurare SRL, Real Textila SRL, Tamdream SRL, Danco Business Consulting SRL, Agenţia de Consultanţă şi Marketing SRL, Arcadius SRL, I. M. B. şi M. L.J. G. (asociat, cetăţean belgian, Bruxelles, Belgia) şi G. P. (asociat, cetăţean belgian, Bruxelles, Belgia).
Pentru aceşti cetăţeni străini am folosit doar iniţialele, neavând indicii certe dacă persoanele respective cunosc sau nu învârtelile româneşti de pe meleagul Tâmpei.
„Caracatița culturală” este una foarte mare, tentaculele ei întinzâdu-se atât în țară cât și peste hotare și probabil că nu ar strica, ca organele îndreptățite să acorde puțin mai multă atenție acestui grup de oameni pasionați de cultură, iar în acest fel prejudiciile create prin „bunăstarea și dărnicia” conducerii primăriei brașovene, confiscată vreme de 16 ani de către George Scripcaru și de 3 ani de către Coliban și Boghiu, împreună cu complicitatea unor viceprimari, care acum stau pitiți prin cotloane, dar și a unor „servitori” – după cum îi denumea actualul edil, cărora le tremură lenjeria intimă, când aud de DNA sau de parchete.
Cu siguranță nu ar strica o mai amănunțita verificare juridică și financiară și la Asociația TamTam Brașov, Fundația Marconi pentru Comunicare și Asociaţia Culturală Accendo,
toate implicate în această rețea, mai ales că cea din urmă este sub
atenta supraveghere a institutiilor de cercetare fiscală din București.
Horia Mihail,
actualmente consilierul pe probleme de cultură al lui Allen Coliban,
este „fondator” al Asociaţiei Culturale Accendo, prin care a încasat
sume apreciabile de la mai mulți sponsori (mai ales instituții ale
statului) pentru a organiza diverse „evenimente culturale” despre care au scris și alți jurnaliști. (Exemplu: „PIANIŞTII
MÂNĂRIŞTI DIN CONDUCEREA FILARMONICII BRAŞOV ÎŞI RĂSPLĂTESC CU CONCERTE
ŞI ONORARII GRASE MEMBRII JURIULUI TOCMIT, CARE I-A COCOŢAT LA BUTOANE…”).
Așa cum spuneam și mai sus, pe aceleași surse am aflat faptul că Asociaţia Culturală Accendo, a fost executată silit în procese de răsunet în instanțe din Bucureşti. Anual, această asociaţia are cifre de afaceri impresionante, provenite din încasări de la aceiași sponsori. Sumele sunt cheltuite „inteligent ” în special după profitul „actorilor” dar mai ales a „actelor” de cultură. Să nu atragă atenția, pianistul (financiar) Horia Mihail a implicat şi fundaţii renumite în „organizarea” acestor activități culturale, acoperind în acest fel „ciordeala”.
Suma maximă prevăzută de ghidul de achiziții pentru proiectul TamTam Festival. A fost de 100.000 de lei și a fost plătită, probabil pentru „dedicaţii”, de către Asociaţia Depoul de Artă Urbană a partenerului său de joc, Dan Oprea.
Următoarele asociații, după mărimea sumelor încasate, sunt şi ele foarte aproape de suma maximă (peste 99.000 de lei). Acestea sunt: Asociaţia Carpaterra – „Artă şi poveste murală” (prin care va fi continuată pictura murală din Piaţa Sfântul Ioan), Asociaţia AMURAL, cu un festival vizual aflat la a cincea ediţie și cu un muzeu exploziV (BUM) de cavernă, în care turiștii străini au rămas închiȘI în peșteri, Asociaţia Culturală Libris Cultural, cu Festivalul de Carte şi Muzică Libris.
TamTam Festival care a primit cel mai mare punctaj pentru … „originalitate”… se desfășoară anual în perioada 26-28 iulie. Muzica, teatrul, dansul, artele vizuale și filmul … tam-tam-tam-tam… vor încânta tot orașul”… iar pentru tot tam-tamul și mascarada „originală”, ne întrebăm dacă va fi cu mască sau fără mască … sau cu mascați sau fără mascați… Pentru că e vorba de implicarea a peste 300 de artiști, 7 scene, mulți tineri și copii. În timp ce oamenii mari, „organizatorii”, se vor ocupa de socotelile din culise…
Editorial ★ Răzvan Negrea ★ 29.01.2024