De doi ani, doamna Hilochie Elena Flavia, funcționar public în Brașov, duce o luptă acerbă cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov, pentru că fiica sa care suferă de dislexie, să poată susține examenul de bacalaureat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Deși legislația există și toată țara beneficiază de aceasta, situația este diferită pentru elevii județului Brașov. Asta doar în ultimii doi ani, pentru că la Inspectoratul Școlar Județean Brașov (I.S.J.) s-a schimbat conducerea.
Sabina este elevă la Liceul Vocațional de Arte Plastice H.M.T. Brașov și orientată școlar, încă din clasa a III a, pentru are tulburări specifice de învățare si este diagnosticată cu dislexie, disgrafie, discalculie, disortografie și epilepsie.
Dislexia alături de disgrafie, disortografie și discalculie face parte din categoria tulburărilor specifice de învățare(TSI). Dislexia este o tulburare specifică a abilităților de citire (în privința corectitudinii și fluenței) care nu sunt dezvoltate la nivelul așteptat prin raportare la nivelul de dezvoltare intelectuală, vârsta persoanei și nivelul școlarizării.
Federația Internațională de Neurologie spune ca tulburările specifice de învățare se manifesta prin eșecul neașteptat al învățării cuvântului scris, mai ales a cititului în ciuda educației suficiente, a inteligenței normale sau superioare și a existentei suficiente a șanselor sociio-culturale. Se datorează unei tulburări neurologice care influențează funcțiile fundamentale ale învățării.
Mama elevei reclamă modul defectuos și încălcarea legislației în vigoare, aparent cu rea credință, abuzul în funcție a:
– I.S.J. Brașov, respectiv, d-na Molnar Ștefania, d-na Szekely Melinda și d-nul Savin Nicolae, inspectorul de specialitate care au avizat favorabil materiale compensatorii care conțin erori grave;
– conducerea Liceului Vocațional de Arte Plastice HMT Brașov, respectiv d-na Dobos Cristin Elena, prof disciplina istorie Pop Monica, prof limba și literatura română Ferencz Cristina, prof. disciplina logica și comunicare Bacanu Anca, prof. Itinerant și de sprijin Brodela Rodeala Ana Mmaria.
Scurt istoric:
Liceul unde Sabina este elevă în clasa a XII-a, nu a întocmit planurile educationale personalizate (PEP), conform OMEN 3124\2017 și toate legile subsecvente, în acest fel îngrădind dreptul la educație și la egalizarea de șanse. Mai mult decât atât în timp de 3 zile cineva – nu se știe cine – a întocmit materialul compensatoriu, avizat favorabil de către ISJ Brașov, material care nu este în concordanță cu nevoile elevei, material nepersonalizat, care conține erori științifice; de exemplu: în sec XIV țările române aveau constituție și un regim politic de monarhie absolută.
Având în vedere că legea prevede ca cererea pentru aprobarea materialelor compensatorii și a condițiilor de egalizare de șanse la examenul de bacalaureat 31816\2023 se depune de către părinte, nici o instituție nu răspunde la o întrebare simplă: CINE A DEPUS ACEASTĂ CERERE ÎN NUMELE MAMEI???
La cererea pe care mama elevei a depus-o, deși s-a comunicat în scris faptul ca motivele sunt nejustificate, solicitându-se un răspuns concret, nu a primit avizare, nici refuz de avizare, ci a primit doar o recomandare.
Datorită faptului ca elevii cu cerințe educaționale speciale sunt diferiți, la fel și nevoile lor, nu există
un standard al acestor hărți mentale , fapt pentru care materialele aprobate în țară sunt cele postate pe site-ul Asociației Coordonate Umane sau sunt personalizate pentru nevoile fiecărui elev de către doamnele Carmen Dragomir și Mădălina Stancu.
Ca un mic aspect, materialele doamnei Carmen Dragomir, atât anul trecut cât și anul acesta, au fost aprobate de către ISJ București și restul inspectoratelor din țară, cu excepția ISJ Brașov.
Singurul lucru pe care reprezentanții ISJ Brașov, precum și conducerea liceului au putut sa îl facă în urma discuțiilor purtate cu familia elevei, au fost doar acuze de discriminare. Și nu s-a ținut cont de faptul ca eleva are acest diagnostic dat de către medicii Spitalului Obreja din capitala încă din anul 2015.
Nefiind medici neurologi sau psihologi clinicieni, întrebarea
care se pune, este în ce calitate profesorii de la clasa pot contesta
documentele medicale ale elevei, dar mai ales cum se justifica
discrepantele dintre Ministerul Educației, ISJ Brașov și unitatea de
învățământ?
Datorită faptului ca răspunsurile „pe lângă subiect” oferite de către doamna Szekely Melinda la întrebările formulate de către mama elevei în baza legii 544/2001, aceasta din urma s-a adresat corpul de control al ministrului educației, corpul de control al primului ministru, Avocatului Poporului Brașov și la Consiliul Național de Contra a Discriminării, unde pe lângă un memoriu s-a solicitat:
„1. VERIFICAREA CORESPONDENȚEI ȘI INTRE SUBSEMNATA ȘI CONDUCEREA LICEULUI DE ARTE PLASTICE HMT BRAȘOV, PRECUM ȘI APLICAREA CORECTA A LEGISLAȚIEI CU PRIVIRE LA ELEVII CU DOSAR CES, NECONCORDANȚĂ ÎNTRE SOLICITĂRILE SUBSEMNATEI ȘI RĂSPUNSURILE EVAZIVE, SAU PE LÂNGĂ SUBIECT.
2. VERIFICAREA CORESPONDENTEI ȘI RESPECTAREA LEGISLAȚIEI DE CĂTRE ISJ BRAȘOV.
3. VERIFICAREA DOVEZILOR DE COMUNICARE CĂTRE FAMILIE, A MATERIALELOR COMPENSATORII PE CARE LICEUL SUSȚINE CA ELEVA LE-A AVUT ÎN DECURSUL CELOR 4 ANI DE STUDIU?
4. DE CE NU MI S-AU PUS LA DISPOZIȚIE FILMĂRILE DIN DATA DE 09.02.2024 ATUNCI CÂND ELEVA A FOST SCOASĂ DE LA ORA DE CĂTRE ITINERANTA ȘI DUSĂ ÎMPOTRIVA VOINȚEI EI, NEANUNȚATĂ ÎN PREALABIL, ÎN CABINETUL DIRECTOAREI UNDE A FOST EVALUATĂ TIMP DE MAI BINE DE O ORA ȘI JUMĂTATE? DE CE NU A FOST ANUNȚATĂ FAMILIA? ELEVA SUFERIND ȘI DE EPILEPSIE.
5. JUSTIFICAREA SCRISA A D-NEI ITINERANTE BRODEALA ANA MARIA CU PRIVIRE LA FAPTUL CA CERERILE ÎNSOȚITE DE MATERIALELE COMPENSATORII I-AU FOST ÎNMÂNATE DE CĂTRE SUBSEMNATA ÎN DATA DE 09.01.2024 PENTRU A LE ÎNREGISTRA ȘI A REFUZAT SĂ ÎMI TRIMITĂ O COPIE A ACESTORA PENTRU CA NUMĂR DE ÎNREGISTRARE LE-A DAT ÎN 10 IANUARIE, RESPECTIV 12 IANUARIE.
6. CUM JUSTIFICAȚI PRIMELE MATERIALELE COMPENSATORII PRIMITE DE ELEVA ÎN DATA DE 05.02.2024 ÎN PREZENTA FAMILIEI PREDATE CU PROCES VERBAL? ASA SUNT RECOMANDĂRILE MINISTERULUI DVS ȘI ALE ISJ BRAȘOV….CU SCRIS INDESCIFRABIL, SAU BAREMUL DE CORECTARE DE LA LIMBA ROMÂNĂ?
7. DE UNDE AU APĂRUT ALTE HĂRȚI AVIZATE ÎN 8 FEBRUARIE DE CĂTRE ISJ BRAȘOV?
8. ÎN CALITATE DE CORP DE CONTROL VA ROG SA ÎMI EXPLICAȚI….CUM ESTE POSIBIL CA MATERIALUL PROPUS ȘI ATAȘAT LA CERERE , ÎNTOCMIT DE CĂTRE D-NA CARMEN DRAGOMIR A PRIMIT AVIZ FAVORABIL LA BUCUREȘTI, IAR LA BRAȘOV ÎN RECOMANDARE NI SE SPUNEA CA MATERIALUL CONFERĂ RĂSPUNSURI LA ITEMI DE REZOLVARE. LA BUCUREȘTI NU CONFERĂ RĂSPUNSURI?
9. MI-A FOST EVALUATA FIICA ÎN CEI 4 ANI DE STUDIU DE CĂTRE VREUN SPECIALIST FĂRĂ ACORDUL MEU ȘI S-A CONSTATAT CARE SUNT NEVOILE EI? DE CE NU AM FOST ÎNȘTIINȚATĂ? INTRA ÎN ATRIBUȚIILE PROFESORULUI ITINERANT ȘI DE SPRIJIN SA CONSTATE CARE SUNT NEVOILE ELEVEI LA DISCIPLINELE ISTORIE ȘI LIMBA ROMÂNĂ? AVÂND ÎN VEDERE CĂ NU SUNT SPECIALITATEA DÂNSEI?”
Pe lângă toate aceste demersuri, mama Sabinei s-a adresat, printr-o scrisoare publică deschisă, doamnei ministru Ligia Deca și corpului de control al ministrului educației:
[…] „Fiind diagnosticata și cu epilepsie, am povestit medicului curant din acea perioada (anul 2015) dificultățile întâmpinate la școală. Acesta a decis efectuarea unui video-eeg, timp în care fetita a fost pusa sa citească, constatând astfel tulburarea din spectrul dislexiei, apoi testele psihologului clinician ,toate aceste investigații au fost făcute la București. Au urmat apoi investigațiile la Brașov, diagnosticul certificat de psihologul clinician, eliberarea certificatului A5 pentru a întări acest diagnostic, eliberat de medicul specialist neurolog și anii de terapie pe care fetita i-a urmat.
Astfel, în condițiile unei inteligente superioare cum are fiica mea, cu un coeficient de inteligenta cu mult peste 85, ea nu atinge performanța specifica vârstei și clasei în ceea ce privește cititul, scrisul, calculatul.
Dislexia nu este o boala nici o deficienta. Este o modalitate speciala de prelucrare a informației datorita dezvoltării și funcționarii sistemului nervos central.
Așadar, regăsim în cazul tulburărilor specifice de învățare o disfuncție neurologica . Copiii dislexici sunt copii inteligenți dar care învață diferit.
Creierul unui dislexic este doar diferit organizat
Stilul de învățare al copilului prezintă unele particularități, cum ar fi: Învață mai ușor când asculta sau când au o expunere vizuala (hărți mentale, scheme conceptuale), nu retine cuvinte grele, încâlcite – folosește cuvinte ușoare,sunt materii unde strălucește în cazul fiicei mele, este desenul, motiv pentru care are toate șansele la admiterea din cadrul Facultății de arte plastice și design( locul III la Olimpiada anul 2023 și anul 2024) și discipline unde abia face fata, spre exemplu matematica, nu înțeleg sarcini complexe, necesita suport din partea adultului, este ca și cum are nevoie de o traducere, obosește repede iar scrisul este lent, are dificultăți de învățare a unei limbi străine, efortul depus la învățare pentru a face fata cerințelor și așteptărilor școlare este imens.
Din anul 2015, împreună cu familia mea am dus o lupta grea, pe toate planurile, emoțional, medical și financiar. Având în vedere problemele medicale cu care se confrunta fiica mea ,mi-am redus programul de munca la 4 ore, sa ma pot ocupa îndeaproape de ea, fiind în clasa a III-a. Apoi am fost în concediu fără plata timp de un an de zile pentru ca refuzam sa cred ca fiica mea cea mica este dislexica, disgrafica, discalcula, disortografica. Un an de zile în care zilnic corectam caietele de la clasa, deoarece nu putea scrie după dictare, sau nu reușea sa copieze de pe tabla, după care făceam temele, și când ne rămânea timp lucram suplimentar la stăpânirea ortogramelor, în speranța că repetându-le zilnic va reuși să le recunoască, să le poată scrie, sa le retina. De două ori pe săptămâna venea și psihopedagogul (noroc ca venea acasă) și lucrau împreună și încă ceva, pentru ca verișoara mea este învățătoare cu experienta, o duceam și la ea de două ori pe săptămână….atât mie cât și verișoarei mele ne era greu de crezut de felul ei de a învață, de faptul ca erau lucruri pe care nu le putea retine….ca de exemplu:pana în ziua de azi nu știe/nu poate să citească ceasul/ora, nu poate retine care sunt lunile dintr-un anotimp.
Am ținut-o așa până când a terminat ciclul primar, la sfârșitul clasei a IV a, mi-am propus sa accept și sa găsesc o alta modalitate de a o sprijini și am reușit. A continuat terapia cu psihopedagogul, o perioada a fost și într-un grup de copii dislexici pentru a-și ridica stima de sine, și pentru ca am făcut mari eforturi în a o învăța să se accepte așa cum este, ca nu este singură. Am continuat sa o sprijin zilnic, dar fără să o supun la efortul supraomenesc la care am supus-o în clasele primare și anume, îi citeam lecțiile, aveam mai multa răbdare când îi dictam la corectarea și completarea caietelor de la școală, deoarece zilnic trebuiau refăcute și completate, de fapt îi atrăgeam atenția când nu scria ortograma corect, sau când manca litere, sau când nu articula cuvintele….ca să își dea seama și sa le corecteze.
FELICIT TOT COLECTIVUL SCOLII GIMNAZIALE NR 13 BRAȘOV PENTRU TOT SPRIJINUL CARE I-A FOST ACORDAT FIICEI MELE, ȘI PENTRU DIALOGUL CONSTRUCTIV PE CARE L-A AVUT MEREU CU FAMILIA MEA, CU ADEVĂRAT AM PUTUT VORBI ATUNCI DE INTERESUL SUPERIOR AL COPILULUI.
Datorita implicării lor și în urma discuțiilor purtate cu inspectorii de specialitate de la ISJ Brașov, în anul școlar 2019-2020, la examenul de evaluare națională a beneficiat cu adevărat de procedura de egalizare de șanse și anume timp de lucru în plus, sala separata, a fost însoțită de profesoara itineranta și de sprijin cu care a lucrat la școală care i-a citit sarcinile și care a scris lucrarea după dictarea fiicei mele, și hărți mentale după care eleva a și învățat, la clasa și acasă, Prietenul dislexicului la limba română. La matematică a făcut mama mea tabelele cu formulele matematice, fiind inginer chimist și un sprijin nemărginit pentru mine și fetele mele.
Nu a fost ușor nici atunci, nu a fost ușor nici când am obținut primul certificat CES, am scris și atunci memorii, la Corpul de control al ministrului educației (îmi pare rău ca nu mai știu cum o chema pe acea doamna, m-a sunat, s-a interesat, o voce blândă și calda) la avocatul poporului, au existat niște discuții contradictorii la început, constructive apoi , demonstrate cu acte medicale și legislație în vigoare și un final cu adevărat în interesul superior al copilului, pentru nevoile copilului și în raport cu legislația în vigoare, care nu s-a schimbat de atunci.
Au urmat probele la desen, fiind în pandemie selecția s-a făcut pe baza unui portofoliu, unde dacă îmi aduc bine aminte, nu mai știu sigur, a fost intre primii 10 copii. Sabina desena de mica, de când era la grădiniță, mă aștepta mereu cuminte la catedra doamnei Delia, cu cate un desen, pe care le am și acum, apoi i-am cumpărat primul șevalet, apoi i-am dat voie sa picteze toți pereții din camera ei și-a pictat toate jucăriile de plus și un imens copac plin de flori. Citind constant despre aceste tulburări, am văzut că multi dintre acești copii au talent la desen, am discutat mai întâi cu ea, apoi am cerut părerea unui specialist și așa a ajuns în clasa a IX a la Liceul Vocațional de Arte Plastice Brașov. O alegere pentru sufletul ei! Desenează necontenit, cu placere, cu sârguință, neîmpinsă de la spate, progresează pe zi ce trece are un vis. Facultatea de arte plastice și design.
Au urmat 2 ani de pandemie, fetele le-am dus la Cărpiniș, o minunăție de sat, la 12 km de Brașov, unde au stat cu mama mea, deoarece noi mergeam la servici, atât eu cat și soțul meu lucram , eu cu publicul, la Direcția Fiscală din Brașov, soțul neputând lucra de acasă. În această perioadă au reapărut crizele de epilepsie care au fost confundate cu atacuri de panica, izolarea la Cărpiniș, nesocializarea, moartea subita a mamei, stresul examenului de capacitate. Deși am colindat tara la doctori, în Cluj, București, Sibiu, singurul care a presupus ca sunt crize de epilepsie a fost medicul de la Sibiu, crizele s-au agravat, iar în anul 2021 am plecat la o clinica în Turcia. Diagnosticul a fost clar epilepsie, deși nu aveam nici o filmare să îi prezint doctoriței, a făcut o criza chiar în Istanbul, am reușit să o filmez, a început imediat tratamentul iar acum este stabila. A fost greu, la început din 3 în 3 luni, apoi la 6 luni, acum am scăpat mergem la control doar o data pe an. Eu am refuzat sa cred ca sunt crize de epilepsie deoarece în anul 2018 tratamentul cu depakine i-a fost scos deoarece medicul a considerat ca boala s-a remis. Am acceptat și asta, a fost greu sa accepte și ea a fost nevoie de răbdare, multa, de a-i explica, ca va trebui mult timp de acum încolo să urmeze un program strict deși e adolescenta fără telefon , fără tableta, fără ecrane, veșnic ochelari de soare și șapca în cap, la ora 10 trebuie sa doarmă, minim 8 ore de somn pe noapte, fără cluburi, fără petreceri, din cauza flash-urilor de lumina, exclus țigări, alcool, energizante, cola, cafea cu greu, cu răbdare, cu multe explicații, a înțeles aceste reguli, de altfel sănătoase dar este totuși adolescenta!!!
Sunt cea mai mandra mama de pe pământul acesta și pentru ca acum este vorba despre Sabina, va spun cu mana pe inima ca este cu adevărat o steluța pe pământ buna, cuminte, respectuoasa, ambițioasă, puternică chiar dacă depune un efort imens să facă fața cerințelor unor profesori nu se lasă.
Cu toții știm cât de greu a fost în pandemie, ore on-line, profesorul nu putea cunoaște eleva, nevoile ei, planul PEP deși trebuia întocmit pentru Sabina, nu a fost întocmit, nu a beneficiat de masuri de dispensare, pentru nu a avut cum cum puteai sa îi dai timp în plus la teste, temele postate pe classroom erau în mare parte corectate, nici vorba de hărți mentale/scheme conceptuale.
Acum însă, în clasa a XI a a venit în mod firesc momentul să le cer profesorilor de la clasa întocmirea planului PEP, știind că urmează și bacalaureatul, am făcut reveniri fără răspuns, fără hărți mentale, fără scheme conceptuale. Cu chinuri la matematica, cu greu la limba romană și la celelalte materii, am trecut și de clasa a XI a, doar cu masuri de dispensare, adică a primit 10 minute în plus (pauza), la limba romană și la matematica și nu i s-au punctat greșelile de ortografie din teste.
La începutul clasei a XII-a, am reluat încercarea de dialog, la inițial cu profesorii de la clasa și cu profesoara itineranta, tot nu am văzut nici o harta mentală.
Ca urmare a solicitării mele din clasa a XI a ,(adică după 1 an) cu privire la întocmirea planului PEP, cu stupoare am primit planul PIP (acest plan se întocmește pentru altă categorie de copii și anume, copii cu un intelect liminar, la care este necesara adaptare curiculară).Planul elevilor cu TSI are scopul de beneficia de timp în plus la evaluări, materiale compensatorii și masuri de dispensare, nicidecum de adaptare curiculară.
Fără nici un sprijin din partea scolii, deși conform legii aceste hărți mentale trebuie întocmite de către profesorii de disciplina în primul semestru al fiecărui an școlar, în luna ianuarie 2024 depun către școală cererea pentru dreptul la egalizarea de șanse însoțită de materialele compensatorii personalizate, strict pentru nevoile fiicei mele, iar acum începe cacealmaua.
PROFESORII DE LA CLASA REFUZA SA SEMNEZE ACELE HĂRȚI DEOARECE NU ÎȘI ASUMA, ISJ BRAȘOV TRIMITE O RECOMANDARE ABERANTA, FĂRĂ UN RĂSPUNS CONCRET LA CEREREA DEPUSA DE CĂTRE PĂRINTE ASA CUM PREVEDE ART 16 ALIN 6 DIN PROCEDURA 31816/25.10.2023
Impreuna cu sotul meu, incercam din nou un dialog, la minister, la ISJ Brasov, la scoala, unde nu am auzit altceva decat…”discriminare”, si „eleva nu are nevoie”. Ca urmare a acestor incercari de dialog,in data de 05.02.2024 am primit in final niste „harti mentale”….la istorie cu scris nelizibil, la romana cateva file descarcate de pe site-ul Asociatiei Coordonate Umane, si cateva scrise de mana(adica a fost copiat baremul de corectare de la subiectele de bacalaureat) iar la logica la o prima vedere cat de cat ii ofera un suport…dar nicidecum nu intrunesc conditiile unor harti mentale, urmand ca Sabina sa lucreze cu profesoara itineranta pe subiecte de examen pana in data de 09.02.2024.
In data de 09.02.2024, Sabina ,dupa o evaluare anuntata la limba romana, care a inceput la 9.30 si a durat pana la 12.00, impotriva vointei ei a fost dusa de catre d-ra Itineranta in cabinetul directoarei, profesoara de limba romana fiind,si evaluata.Fara sa i se asigure un climat emotional echilibrat avand in vedere ca sufera de epilepsie, cu presiuni asupra ei, cu un material in fata pe care eleva nu il mai vazuse niciodata.Sabina spunea mereu ca nu o ajuta acel material, iar directoarea si itineranta ii repetau mereu, „ba da , acesta e bun pentru tine, nu ai invatat bine pana acum”…..trecem si peste asta…ca sa aflam cu stupoare ca de fapt acela era materialul compensatoriu avizat favorabil de catre ISJ Brasov, in data de 08.02.2024. Am primit in data 15.02.2024, sub semnatura , materialele avizate favorabil de ISJ Brasov, nedepuse de catre eleva sau reprezentantii legali, care nu le-a vazut nimeni niciodata, care nu sunt in relatie cu nevoile elevei, si care contin erori grave de continut….ca de exemplu, pe prima pagina la materialul la istorie ni se spune ca „tarile romane in secolul XIV aveau constitutii, si un regim politic feudalism si monarhie absoluta”…..
Din septembrie 2023 pana in ianuare 2024 singura mea preocupare a fost acest demers de intocmire a hartilor mentale, de incercare de conciliere cu institutiile statului, liceu, isj, minister.Am citit zeci de legi, metodologii si ordonante, m-am luptat cu morile de vant pentru dreptul la egalitatea de sanse al copilului meu, un drept conferit de lege, pe care DOAR JUDETUL BRASOV NU IL INTELEGE, NU IL APLICA…….IAR MINISTERUL EDUCATIEI CARE CUNOASTE ACEASTA PROBLEMA PRIVESTE PASIV SI TOATE DEMERSURILE FACUTE LE INDREAPTA SPRE COMPETENTA SOLUTIONARE INSPECTORATULUI SCOLAR BRASOV SAU LICEULUI.
L-a mijlocul lunii ianuarie am cedat, si am predat stafeta sotului meu.
Mi-am dedicat timpul Sabinei, am fost mama, am fost prietena, am învățat alături de ea ca și pana acum, am gătit și m-am ocupat de casa,mi-am adus aminte ca sunt soție iar în cate un moment de relaxare am făcut chiar și cate o tură cu bicicleta însoțită de Sabina.
Am solicitat pe toate caile explicatii cu privire la procedura, am solicitat aprobarea materialelor care sunt in concordanta cu nevole elevei si de care beneficiaza si alti elevi din alte judete, dar Ministerul pe care il conduceti, d-na Deca , se spala pe maini, trimite adresele catre ISJ Brasov, care se pare ca lucreaza dupa legile proprii…in orice legi exista scapari, sau poate dau dreptul la interpretari, dar ISJ Brasov, care este subordonat ministerului Educatiei, alege interpretarea legii doar in defavoarea elevilor, îngrădindu-le astfel dreptul la educație
D-na Ministru Ligia Deca, distins Corp de Control, nu am intalnit in viata mea atata incrancenare din partea unor inspectori de specialitate, care de fapt sunt acolo pentru a sprijini si acesti elevi, inspectori care coordoneaza activitatea institutiilor de invatamant , care de fapt ar trebui sa fie primii care sa incurajeze si sa faciliteze, sa integreze acesti copii, sa le confere drepturile oferite de lege.Brasovul este in alta tara, Doamna Ministru?
Doamna Ministru Ligia Deca, în viața mea nu am auzit de atâtea ori pronuntat cuvântul discriminare, la adresa fiicei mele, la adresa familiei mele.
Doamna Ministru în viata mea nu am fost supusa, nici eu nici familia mea, la atâtea umilințe din partea nimănui, dar mai ales din partea unor instituții ale statului și a unor oameni care sunt de fapt acolo pentru a sprijini, începând de la liceul și până la inspectorat.
D-na Ministru Ligia Deca, oare realizeaza inspectorii de specialitate pe care ii aveti in subordine, de la ISJ Brasov ca se agața de un singur articol de lege contrazis de altele, si anume art 17 din procedura 31816/25.10.2023 care stipuleaza faptul ca “pentru a reduce barierele determinate de tulburarea specifica de invatare , dar fara sa le faciliteze din punct de vedere cognitive, candidatii cu tsi pot utiliza materiale compensatorii(tabelecu formule, harti mentale, scheme conceptuale) si instrumente compensatorii(tehnologii assistive, ca de exemplu calculator de buzunar/birou)” fără nici un efect pozitiv, in schimb efectul negativ este cel al ingradirii dreptul la educatie si al dreptului la egalizarea de sanse.
D-na Ministru Ligia Deca, aveți cunoștință de lupta părinților acestor elevi de anul trecut? Va imaginați ca anul viitor va fi la fel, sau poate mai rău? Oare intenția subalternilor dumneavoastră este aceea de a ne educa pe noi părinții la înarmarea cu răbdare, la supunerea tăcută la umilințe?
D-na Ministru Ligia Deca, aveți idee câți astfel de copii se pierd pe drum, din cauza unor subalterni ai dumneavoastră? Când ei de fapt au toate șansele la o educație superioara, la studii universitare, toate acestea conferite de Statul Roman: Statul asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ preuniversitar și superior, precum și la învățarea pe tot parcursul vieții, fără nicio formă de discriminare.
D-na Ministru Ligia Deca, sunteți mama? Dacă da, vă rog din tot sufletul meu, să va rupeți 15 minute din timpul și gândurile dumneavoastră și puneți-văîn locul meu, în mintea mea, în sufletul meu. V-ați putea privi copilul în ochi cu demnitate? Ce i-ați spune, vă rog sfătuiți-măși pe mine ca eu nu știu ce săîi spun.
Doresc săînchei, asigurându-vă că la aceasta scrisoare publica deschisa, scrisa cu mare durere în suflet, și retrăită pas cu pas, exista un dosar, care v-a fost comunicat dumneavoastră, corpului de control al ministrului educației, primului ministru și avocatului poporului și se afla în lucru la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării.
Va mulțumesc pentru timpul acordat.”
Până la ora publicării, reprezentanții ISJ Brasov nu au prezentat niciun punct de vedere.
Răzvan Negrea * 22.04.2024