Vineri 11.10.2024, a avut loc decernarea Premiului Nobel pentru Pace, care s-a concentrat pe dezarmarea nucleară prin acordarea organizației japoneze de supraviețuitori ai bombei atomice Nihon Hidankyo.
Comitetul Nobel norvegian a declarat că grupul a câștigat „pentru eforturile sale de a realiza o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat prin mărturiile martorilor că armele nucleare nu trebuie folosite niciodată din nou”.
Acest lucru a încununat o săptămână de câștigători ai premiului Nobel 2024.
Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat luni oamenilor de știință Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului și a rolului său crucial în modul în care organismele multicelulare cresc și trăiesc.
Marți, premiul pentru fizică a mers la pionierii AI John Hopfield și Geoffrey Hinton pentru descoperirile și invențiile lor în învățarea automată.
Premiul pentru chimie de miercuri a fost acordat trio-ului format din David Baker, John Jumper și Demis Hassabis pentru munca de decodare a structurii proteinelor și crearea altora noi, producând progrese în domenii precum dezvoltarea de medicamente.
Laureata Premiului Nobel pentru Literatură, autoarea sud-coreeană Han Kang, prima laureată a premiului pentru literatură din țara sa, a câștigat joi pentru „proza sa poetică intensă care se confruntă cu traumele istorice și expune fragilitatea vieții umane”.
Puteți urmări acoperirea noastră live a câștigătorilor de medicină, literatură, chimie și fizică.
Ultimul Premiu Nobel din 2024, la economie, va fi acordat luni.
Organizația japoneză Nihon Hidankyo, o mișcare de bază a supraviețuitorilor bombei atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscută și sub numele de Hibakusha, a câștigat vineri Premiul Nobel pentru Pace.
Mai jos sunt câteva fapte despre contextul și eforturile mișcării.
BOMBARDAMENTUL ATOMIC AL JAPONIEI
În 1945, Statele Unite au aruncat două bombe atomice asupra Japoniei pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial și pentru a evita o invazie extrem de costisitoare a insulelor japoneze.
Cele două bombe au ucis aproximativ 120.000 de oameni în Hiroshima și Nagasaki, în timp ce alte mii au murit din cauza arsurilor și a rănilor provocate de radiații în anii următori. Cele două bombe atomice rămân singurele arme nucleare folosite în război.
ASOCIAȚII LOCALE
Soarta celor care au supraviețuit bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki a fost mult timp ascunsă și neglijată, mai ales în primii ani după sfârșitul războiului.
Asociațiile locale Hibakusha, împreună cu victimele testelor de arme nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză a Organizațiilor Suferinților Bombelor A și H în 1956.
Organizația, al cărei nume a fost prescurtat în japoneză în Nihon Hidankyo, a devenit cea mai mare și mai influentă organizație Hibakusha din Japonia.
RELATĂRI ALE MARTORILOR
De-a lungul anilor, Nihon Hidankyo a furnizat mii de mărturii ale martorilor care relatează experiența bombelor nucleare. A emis rezoluții și apeluri publice și a trimis delegații anuale către organisme precum Națiunile Unite și conferințele de pace pentru a susține dezarmarea nucleară.
Mișcarea a ajutat la stimularea opoziției globale față de armele nucleare prin forța mărturiilor supraviețuitorilor, creând în același timp campanii educaționale și emitând avertismente dure cu privire la răspândirea și utilizarea armelor nucleare.
VIITOR
Cu fiecare an care trece, numărul supraviețuitorilor celor două explozii nucleare din Japonia de acum aproape 80 de ani crește.
Dar mișcarea de bază a jucat un rol în crearea unei culturi a memoriei, permițând noilor generații de japonezi să continue munca.
Preluare & sursă foto: Reuters.com