De parcă proorocul orb Tiresias din Teba ar fi prevăzut continuitatea lanțului interimatelor la conducerea Spitalului Județean Brașov, tot așa multiplele interimate ale lui Emil Mailat, ca manager vremenic al spitalului, s-au mai prelungit cu încă unul pe 7 noiembrie a.c., tot pe șase luni. Dar cu o clauză rezolutorie ce induce încetarea interimatului dacă va fi organizat vreun concurs pe postul de manager al spitalului, la o dată nedeterminată, ad calendas graecas probabil.
Ca o pânză a Penelopei perpetuată în succesiunea interimatelor până la venirea lui Ulise, în speța noastră provincială brașoveană acesta fiind întruchipat de Cristina Vecerdi, care ar urma să participe la viitorul concurs predeterminat în culisele Consiliului Județean și în cele ale Consiliului de Administrație al spitalului.
Un CA, condus de Adelina Văsioiu, prodigioasa funcționară a CJ Bv ce întruchipează prin cumul de funcții cele trei avataruri principale ale lui Vișnu în accepțiune spitalicească brașoveană(Vișnu are trei avataruri principale: Krișna, Buddha și Rama), adică director interimar de direcție de Sănătate a CJ, director economic adjunct interimar al CJ și președinte de facto și de iure peste CA al spitalului cu pricina.
Semnatarul sforăriei spitalicești este același Șerban Todorică, președintele tot interimar al Consiliului Județean Brașov, cel care i-a semnat lui Mailat încă două interimate anterioare după primul semnat de Adrian Veștea, situându-se într-o posibilă contradicție cu prevederile legii 95/2006, aspect dezvăluit în primele două episoade ale acestei investigații jurnalistice.
Cel de-al treilea și ultimul interimat al lui Mailat
din această succesiune, a fost semnat tot de Șerban Todorică, cu
valabilitate începând din data de 7 noiembrie a.c. și tot pentru șase
luni, după cum am dezvăluit mai sus.
Din discuția avută ieri cu
actualul manager interimar al Spitalului Județean, sătul peste cap de
nesiguranța slujbei sale, am desprins că s-a resemnat și că așteaptă
concursul ce trebuie organizat de Văsioiu, oricare ar fi soarta lui,
dreaptă sau nedreaptă.
În ce-l privește pe președintele interimar Șerban Todorică, acesta ne-a declarat tot ieri că „Am
prelungit interimatul lui Mailat încă șase luni pentru a ne lua o marjă
de siguranță în ce privește concursul la Spitalul Județean, dar am
stabilit că acesta va fi organizat în următoarele trei luni.
Cât
despre afirmația dvs că deputatei Cristina Vecerdi i s-ar păstra postul
de manager al acestui spital după ce termină mandatul de deputat,
părerea mea este că aceasta putea demisiona din Camera Deputaților
pentru a veni la spital în urma concursului, nu era nevoie să o așteptam
noi” susține președintele Consiliului Județean Brașov.
Greu de crezut însă că un parlamentar renunță fie și la o zi din mandatul său în curs și mai ale la… realizarea unui mandat întrag, aspect dătător de avantaje.
Este așteptată Mesia parlamentară la cârma Spitalului Județean?
Este interesantă și chiar hilară așteptarea „Izbăvitoarei” în persoana deputatei Cristina Vecerdi, cea care urmează în concepția conducerii restrânse a PNL Brașov și profețită de Onelia Pescaru în emisiunea în care a fost invitată deputata liberală, Vecerdi fiind și actuală șefă absentă a UPU Brașov prin blocarea postului său precedent, să preia frâiele Spitalului Clinic Județean de Urgență în urma câștigării unui concurs tot așa, eventual organizat cu un singur candidat pentru managementul spitalului, ca și până în prezent.
O listă scurtă pentru managementul instituției s-ar fi și întocmit, pe care Vecerdi ar figura privilegiat potrivit venerabilei prezentatoare și moderatoare de la NovaTv, de cine gândită, alcătuită și redactată, numai procurorul anticorupție de caz poate desluși, dacă bineînțeles este reală informația care circulă în mediul medical brașovean de la Spitalul Județean.
Acu, la o analiză critică și abisală a daravelei, am putea identifica indicii de încălcare a Legii 297 CP, cu privire la abuzul în serviciu, iar pentru că este vorba de atâtea interimate înlănțuite precar din perspectiva legii, ar putea fi vorba de abuz în serviciu sub formă continuată.
Dacă respectivul abuz continuat a avut ca efect funcționarea defectuasă a instituției în cauză, atunci ar putea intervini aspectele agravante ale infracțiunii continuate descrise, dacă fapta există, bineînțeles.
Iar dacă cele referitoare la liste scurte și preferințe pentru managementul Spitalului Județean dinainte stabilite, apriori unui concurs onest pe post, se confirmă, daravela ar putea cliva înspre Legea 92/2000 Anticorupție, modificată, completată și republicată, din perspectiva foloaselor necuvenite conferite unei terțe persoane căreia i s-a surpat deputăția la termen, iar partidul o reciclează pe un post de manager de spital, potrivit doctrinei sovietice a rotației cadrelor teoretizată de Zinoviev.
Iar reciclarea se
presupune că trebuie să aștepte până ce persoana își încheie cariera
parlamentară irelevantă și poate candida legal la concursul prestabilit
dar nedatat, dar apriori câștigat.
Libiu Mateescu * 20.11.2024