În 13.10.2021, în cadrul articolului „Vulcanul e pe cale să erupă!…” (Link: https://www.argumentul.ro/single.php?id=901 ), scriam despre neregulile forestiere și schimburile cel puțin dubioase de terenuri, care se petrec în Comuna Vulcan din Județul Brașov.
La o aruncătură de băț, în Comuna Holbav, localitate efectiv patronată, nicidecum administrată, de către PSD-istul Oprea Lucian Vasile, se petrec însă lucruri mult mai interesante și am spune noi și mult mai grave.

Pomeneam în acel articol despre un topometrist, despre care se spune că împreună cu soția, Baia Ramona Ioana – angajată a O.C.P.I. Brașov, nu doar că dețin monopolul lucrărilor cadastrale din zonă, dar sunt și două personaje controversate, atât în Vulcan, cât mai ales în Comuna Holbav.
Bazându-se pe relația de prietenie pe care o are cu primarul comunei Holbav, dar mai ales pe funcția pe care o deține, doamna registrator O.C.P.I. se laudă și da asigurări în același timp că „Dacă măsoară ea, având în vedere locul de muncă, lucrarea este ca și trecută”.

Dar ce să măsoare un registrator al O.C.P.I. Brașov?
Exceptând faptul că doamna raportează terenuri cu gard acolo unde gardul nu există, „manevră” pe care o face pentru a evita încheierea proceselor verbale de vecinătate, în lipsa indicilor cadastrali din Holbav, aceasta identifică greșit CF-urile, astfel încât atât domnia sa cât și primarul Oprea Lucian Vasile, cu bună știință încalcă flagrant Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.
Răspunsul este unul cât se poate de simplu: terenurile pe care trebuia să le măsoare topometristul!…
Obiceiul, se spune că a rămas de pe vremea în care soțul, plecat în Scandinavia unde muncea ca și electrician, pentru a nu își pierde clienții din Județul Brașov, atât sarcina măsurătorilor cât și cea a depunerii de lucrări la O.C.P.I., a revenit pe umerii soției.
Spre exemplu, având în vedere faptul că Holbav nu are un Plan Urbanistic General (PUG), mai sus menționații folosesc PUG-ul comunei Vulcan, în condițiile în care fiecare Unitate Administrativ-Teritorială (UAT) ar trebuii să dețină PUG propriu actualizat la fiecare 10 ani și votat de către membrii consiliului local.
Un alt personaj la care făceam referire în articolul amintit la începutul prezentului editorial, este „Cocoșata Dreptății”, care se numără printre apărătorii UAT Holbav în cele 10 procese de rectificare carte funciară, și pentru care, pe surse am aflat că onorariul de consultanță a fost de 5000 lei/bucată.
În încheiere, făcând mențiunea că despre Asociația Crescătorilor de Animale prin care domnul primar a încasat subvenții A.P.I.A. pe care le-a folosit în campania electorală și despre lemnele de foc ale căror preț de 200 lei/mc este vândut după bunul plac al primarului și al pădurarului din localitate, vom vorbi în partea a II-a a acestui material.
Până atunci, ne întrebăm până unde poate ajunge nesimțirea acestor personaje care efectiv patronează această comună, despre care, din cauza condițiilor de trai asemănătoare celor din evul mediu timpuriu, au scris si cei de la Aljazeera (link + Video: https://www.aljazeera.com/features/2016/4/6/turning-darkness-to-light-in-rural-romania )

★ 04.03.2025 ★