"În conformitate cu prevederile art. 227 din Ordonanța de Urgență nr. 57/2019 privind Codul administrativ, regimul incompatibilităților aplicabil aleșilor locali este cel prevăzut în Cartea I, Titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare. Pentru a respecta aceste dispoziții legale, mi-am depus demisia din funcția de membru al Consiliului de Administrație al RIAL SRL la data de 25 octombrie 2024, în termenul legal de renunțare la incompatibilități.
Este important de menționat că, începând cu septembrie 2023, numărul membrilor Consiliului de Administrație al RIAL SRL a scăzut sub numărul statutar de trei. În această situație, de atunci și până la depunerea demisiei nu am mai luat nicio decizie în cadrul RIAL SRL. De asemenea, am solicitat în mod expres să nu mai primesc remunerație pentru calitatea de membru al Consiliului de Administrație și, în consecință, nu am mai încasat nicio sumă în această calitate.
Acuzațiile aduse la adresa mea de către adversarii politici apar în contextul în care am adus la cunoștința opiniei publice diminuarea cu 19.000 de imobile a patrimoniului Municipiului Brașov, situație pentru care aceștia au fost responsabili. Consider că aceste atacuri reprezintă o reacție la dezvăluirile mele privind gestionarea defectuoasă a patrimoniului public de către reprezentanții
Partidului Național Liberal (PNL) în ultimii 20 de ani la RIAL SRL.
De asemenea, doresc să clarific situația referitoare la cazul „apartamentului vândut cu 723 lei”. În urma unor declarații false, pentru care au fost formulate plângeri penale, departamentul comercial din cadrul RIAL SRL a pus în aplicare o sentință judecătorească definitivă, deși cunoștea că persoana respectivă nu îndeplinea condițiile legale pentru a beneficia de dreptul de achiziționare al imobilului.
În mandatul precedent, a fost formulată o cale de atac extraordinară (revizuire) împotriva sentinței respective, care a
fost admisă în fond, astfel fiind anulată vânzarea.
Este evident că aceste denigrări, bazate pe speculații, au apărut ca urmare a opoziției mele recente în Consiliul Local, când am votat împotriva prelungirii automate a tuturor contractelor de închiriere
pentru imobilele municipiului, administrate de RIAL SRL timp de trei ani, fără organizarea de proceduri transparente și licitație publică, conform dispozițiilor Codului administrativ din 2019.
Pentru a înțelege impactul bugetar și electoral al acestei decizii a actualei conduceri a Primăriei Municipiului Brașov menționez că pentru cele aproximativ 1000 de imobile Primăria se mulțumește să
încaseze o chirie medie de 250 lei, în condițiile în care chiria medie în Brașov este de 400 Euro.
Și mai important este că se folosește pretextul social al chiriașilor, deși primarul a refuzat să transfere dreptul de administrare al imobilelor la Direcția de Asistență Socială, care organizează proceduri transparente și concurențiale pentru încadrarea persoanelor care sunt în dificultate financiară în astfel
de locuințe sociale.
Așadar teza socială este o perdea de fum, când de exemplu un apartament de 2 camere la Tâmpa Gardens cu o suprafață de 55 mp este închiriat de Primărie cu 211 lei/lună, iar prețul pe piața liberă pentu un brașovean de rând este de 600 Euro/lună. Sau o casă pe aleea de sub Tâmpa de 260mp este închiriată cu 1180 lei/lună, mai puțin decât o garsonieră în blocurile comuniste.
Sunt convins că investigațiile jurnalistice vor scoate la iveală cine sunt aceste persoane privilegiate care beneficiază de bunurile orașului la prețuri derizorii pentru încă 3 ani, exact până înainte de următoarele alegeri.
Referitor la contractul de împrumut cu garanție imobiliară, precizez că acesta a fost aprobat de Adunarea Generală a Asociaților RIAL SRL înainte de preluarea mandatului meu, iar contractul nu a
fost semnat de mine, așa cum se sugerează nefondat în articol. Mai mult, solicitarea unui mandat expres al Consiliului Local pentru o operațiune care privește activitatea curentă a societății ar fi contravenit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, valabilă la acel moment, conform cărora „Autoritatea publică tutelară și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice”.
În concluzie, resping ferm acuzațiile aduse în articolul menționat și solicit publicarea acestui drept la replică pentru a clarifica situația și a informa corect cititorii dumneavoastră.
Cu stimă,
Alexandru Gheorghe Consilier Local"
06.02.2025