În urmă cu aproximativ două luni, scriam despre Martin Sonke, un cetățean german stabilit pe plaiurile brașovene, care împreună cu un bun prieten de-al domniei sale, Emanuel Preda, se zbat din răsputeri să dea orașului de sub Tâmpa o nouă față gotic-renașcentistă.
Dacă în primul articol (Link https://argumentul.ro/single.php?id=2397) celor doi le venise strălucitoarea idee de a construi un hotel fără PUZ, pe o suprafață de teren pe care în trecut au fost depozite de combustibili, iar în cel de-al II-lea material dedicat celor doi (link: https://argumentul.ro/single.php?id=2407), arătam cum au pus umărul la construirea unei stații de depozitare carburanți pe un teren al cărui Certificat de Urbanism nu permitea acest lucru, în prezentul articol vorbim despre un bloc de locuințe (P+8E+Eth), ce se dorește a se construi în Cartierul Răcădău.

La intersecția străzilor Jepilor cu Zmeurei, în prezent este un teren (spațiu verde) înscris în CF cu nr. 143138, pentru care în vechiul mandat al primarului George Scripcaru, s-a aprobat de către acesta Avizul de Oportunitate nr. 6 /24.05.2017, prin care se dorea construirea „locuințelor colective înalte”.

Având în vedere faptul că terenul este în suprafață de 1.855 mp iar dezvoltatorului îi era necesară o suprafața mai mare, Primăria Brașov nu a emis PUZ-ul necesar, așa că s-a găsit repede o soluție de avarie.
În colțul sud-vestic al respectivului teren este și astăzi o centrală termică de cartier scoasă din funcțiune, aflată în proprietatea municipalității, pentru care conform unei surse Argumentul.ro, un retailer de supremarketuri a făcut o ofertă de preluare în concesiune, pe care Primăria „Vulpoiului Geo” a refuzat-o.
De ce?
Pentru că așa cum am spus și în trecut, Martin Sonke este renumit pentru modalitatea prin care a pus mâna pe mai multe terenuri/spații din Brașov, revendicate de către 141 de cetățeni germani aflați în prezent la vârsta a III sau la Sf. Petru.
Propunerea unui schimb reciproc de terenuri între Sonke și Primăria Brașov nu a fost una agreată de către reprezentanții unității administrative, aparent din cauza faptului că zicala „ce e în mână nu e minciună” se pare a fi adevărată, iar dacă stăm să reflectăm puțin, 150.000 Euro reprezintă totuși o sumă considerabilă.
Cum viața nu este tot timpul roz și mai are și alte aspecte, în 2020 Brașovul s-a trezit cu un primar nou, iar proiectul a fost pus pe pauză, pentru că la acea vreme nimeni nu știa dacă Allen Coliban este sau nu un șpăgar.
În 2024, roata s-a învârtit, scaunul de edil a fost reocupat de către George Scripcaru, iar din câte se pare celor doi nu le-a trecut nici intenția de dezvoltare imobiliară a cărei costuri se ridică la aproximativ 2.109.800,0 Euro și nici nu le-au fugit ochii de la centrala termică pe care vor să o demoleze pentru a face parcări pentru viitorii riverani.
Având în vedere faptul că există un aviz de oportunitate, iar majoritatea din Consiliul Local este una covârșitoare, foarte curioși am fi să vedem, care dintre actualii consilieri își vor permite luxul de a vota favorabil pentru HCL-ul necesar, ținând cont de următoarele aspecte:
SITE AREA = 1855,0mp
POT=40%
CUT=2,0
P=8E=Eth
etc…

Întrebat despre cele mai sus relatate, cât și despre alte aspecte pe care urmează să le dăm publicității, domnul Martin Sonke a refuzat să prezinte un punct de vedere.
Va urma!!!
★ 09.04.2025 ★
