Camera Deputaților a aprobat într-o ședință extraordinară, desfășurată în 15 iulie, o lege pentru completarea art.1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Concret, prin acest act normativ, a fost stabilit numărul de urși ce pot fi recoltați în acest an, astfel încât să fie evitate, pe cât posibil, pagubele produse de aceste animale, dar și atacurile lor asupra oamenilor. În cazul acestui act normativ, Camera Deputaților este for decizional.
Aprobarea acestui act normativ, susține deputatul PSD Brașov, Marian Rasaliu, era absolut necesară, pentru că oferă mijloace legale de gestionare a efectivelor de urs și, ceea ce este mai important, oferă o protecție suplimentară a omului.
„Cunosc problema urșilor de la «firul ierbii», pentru că în perioada în care eram prefect am avut nenumărate discuții cu oamenii și cu specialiștii din numeroase instituții și asociații. Periodic eram anunțat de prezența urșilor în localități, de distrugerile provocate de aceștia și, ceea ce este mai grav, aflam de atacurile asupra oamenilor. Pentru a limita pe cât posibil conflictul om-urs, în anul 2019, împreună cu instituțiile abilitate din județul Brașov am pus la punct un plan de acțiune, dar «libertatea de mișcare» era limitată. De altfel, nu de puține ori, oamenii îmi dădeau de înțeles că, dacă nu îi apără autoritățile, își vor face singuri dreptate”, a declarat Marian Rasaliu.
Acum, având la îndemână legea votată de Camera Deputaților, Marian Rasaliu susține că vor putea fi luate măsuri mult mai eficiente pentru gesionarea urșilor.
„În lipsa unor cote de intervenție, în ultimii ani, s-a practicat foarte mult relocarea urșilor. Asta însemna că o problemă era mutată dintr-un loc în altul. Ba mai mult, fondurile de vânătoare refuzau să preia urșii, astfel că s-a ajuns la situația ca exemplarele să fie mutate câteva zeci de kilometri, în același fond cinegetic. Este o distanță pe care urșii o parcurgeau într-o zi, pentru a se întoarce în locul de unde au fost capturați. Acum, prin noul cadru legal, este permisă recoltarea exemplarelor ce pot face probleme, în baza unor criterii bine definite. Această măsură nu înseamnă că populația de urși va fi decimată. Aceste animale vor continua să fie protejate. În același timp, această lege, aprobată în regim de urgență, într-o sesiune parlamentară extraordinară, convocată la inițiativa Grupului PSD din Camera Deputaților, oamenii beneficiază de o protecție suplimentară. Sunt ferm convins că în perioada următoare vom asista la o îmbunătățire a lucrurilor”, a continuat Rasaliu.
Conform actului normativ aprobat de Camera Deputaților, pentru anul 2024, la nivel național, a fost aprobat un număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenție la nivel național și un număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de intervenție la nivel național (exemplare ce pot fi recoltate în cazuri excepționale). Pentru județul Brașov, a fost aprobată o cotă de intervenție de 45 de exemplare. Conform estimărilor din anul 2023, în județul Brașov au fost identificate 1.675 de exemplare de urs, numărul fiind mai mare decât cel optim.
(P) * 17.07.2024