Zilele trecute, în cadrul articolelor „Cine sunt membrii grupului de interese care sabotează finanțarea SMID pt. județul Brașov?” și „Unde se termină profesia de jurnalist și unde începe activitatea infracțională?”, scriam despre un grup organizat ai cărui membrii, prin interesul sporit în aprobarea delegării activității ( de către ADI – ISOMEDIU ) de tratare mecano-biologică a deșeurilor, urmăresc, sabotarea SMID și implicit pierderea finanțării nerambursabile de 140 milioane euro de la U.E.
Scopul acțiunilor grupului amintit este acela de a determina rămânerea afacerii la FIN-ECO SA (Agenția Europeană JASPER nu va aviza finanțarea SMID dacă tratarea este delegată către o firmă privată), care va practica ce tarife dorește pentru deșeuri, tarife plătite de către cetățeni, precum și încasarea de bani publici de la primăriile din județ pentru tratarea mecano-biologică.
Doar ca fapt divers, pe lângă faptul că Primăria Brașov nu dorește finanțarea SMID preferând să păstreze colectarea în sistemul actual, în cazul în care, atât contractarea cât și tratarea nu sunt făcute corespunzător (delegarea tratării către un operator privat atrage pierderea finanțării nerambursabile de 140 milioane de euro) fondurile se pierd.
Din anul 2011 până în prezent s-au tot pierdut finanțările europene în domeniul gestionării deșeurilor și mai mult decât atât, operatorii economici privați din România nu dispun de tehnologia corectă necesară tratării mecano-biologice a deșeurilor, aceștia mergând pe improvizații doar pentru a beneficia de banii de la alegători și primării.
Printre acești membri vehiculam și numele unei persoane care se numește,Ionel Spătaru, președintele Asociației pentru Siguranță Urbana și Mediere (ASUM), o asociație care duce adevărate "războaie de mediu" și nu numai, în special cu societățile și instituțiile care nu-o plătesc.
Ca urmare a apariției articolelor menționate în introducere, deși am precizat faptul că redacția noastră consideră securea războiului deja îngropată, cei de la ASUM, au simțit nevoia să precizeze faptul că Argumentul.ro a publicat informații mincinoase.
Așadar, haideți să vedem care sunt „informațiile mincinoase” pe care le-am prezentat.
Fără să mai specificăm faptul că dacă este impetuos necesar cu o viitoare ocazie, ne vedem nevoiți în a nu mai da dovadă de atâta generozitate, în cel de-al II articol făceam referire la două solicitări, 4043/21.02.2024 și 4184/23.07.2024, pe care ASUM le-a făcut către Consiliul Județean Brașov în baza legii 544/2001 și pe care din dorința de a nu destăinui corespondența onorabilei asociații nu le-am făcut publice.
Având în vedere faptul că cei de la ASUM și le-au publicat, așa cum ne-am obișnuit cititorii și ținând cont de anotimpul ploios în care ne aflăm, „facem ghete de piele, din pielea clientului”.
Exceptând faptul că presiunile puse pe conducerea C.J. Brașov pentru ca instituția să facă delegarea activității de tratare mecano-biologică către un anumit operator privat (în cazul de față FIN ECO SA) și publicarea de articole laudative față de acesta în antiteza cu cele critice la adresa instituției, nu reprezintă un demers jurnalistic așa cum lasă de înțeles cei de la ASUM, facem o scurtă precizare:
Dacă tratarea mecano-biologică a deșeurilor va fi delegată unui operator privat, Agenția Europeană JASPER va aviză negativ finanțarea SMID, iar firmele de casă ale unor edili vor rămâne cu o afacere pe viață, pentru ei și pentru mai multe generații în care vor încasa bani de la cetățeni și de la primării în sume foarte mari și regulate. Entitatea care va determina acest lucru este ADI Isomediu – comandată de finul lui Adrian Veștea, respectiv actualul primar al orașului Râșnov – Liviu Butnariu.
Revenim.
În cadrul aceluiași material, scriam că pe pagina web: asum.ro este un banner publicitar cu textul: „Elimină deșeurile RESPONSABIL! FIN ECO”, pe care dacă dai clik ești redirecționat pe pagina web a societății.
Nu contestăm faptul ca „Cetățenii trebuie să știe, să cunoască, tot ceea ce trebuie despre aceste firme și obiectul de activitate al acestora printr-un simplu clik” – așa cum pretind cei de la ASUM, dar ce au uitat să precizeze distinșii domni, este faptul că această „informare printr-un simplu clik”, le asigură operatorilor de salubritate liniștea plătită cu sume deloc neglijabile, iar cetățeanul nu ar trebuii să facă confuzia între informare și publicitate mascată.
De notorietate, și nu credem că trebuie să mai amintim este faptul că atât FIN ECO SA, COMPREST SA cât și R.S. ACTIV SRL, sunt trei entități juridice care se învârt în jurul familiei Butuza, familie omniprezentă în ultimii 25 de ani în mediul de afaceri brașovean.
Revenind la, lupul moralist care militează pentru un mediu curat și ne acuză pe noi de minciună, haideți să vedem cum a ajuns acesta să fie prezent pe lista publicata de către Argumentul.ro în cadrul primului articol.
IONEL SPĂTARU, născut la data de 0*.1*.196*, domiciliat în Mun. Brașov str. Cas** nr. 1* ap. *4, jud Brașov, alături de Doru Dima, este unul dintre personajele pe care dacă (metaforic vorbind), le tai la vene, le curge sângele unui fost și viitor edil al Brașovului.
Dovada, este una cât se poate de clară, având în vedere că cei de la Monitorul Expres scriau că “în anul 2011, Spătaru i-a cerut reprezentantului unei firme nu mai puțin de 300.000 de lei, pentru a revoca o decizie de închidere a societății respective. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie – octombrie 2011, Ionel Spătaru, ar fi încasat, în mai multe tranșe, suma totală de 70.000 de euro. Ionel Spataru a susținut că șpaga era de fapt sponsorizare pentru Scripcaru și PDL. Pentru aceasta faptă în iunie 2012, Spătaru Ionel a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, după ce inițial primise opt ani, însă în noiembrie 2014 a fost eliberat condiționat”.
Având în vedere că Ionel Spătaru și-a ispășit pedeapsa, dar mai ales din respect față de o anumită persoană (știe Spătaru cine!!!…) nu vom intra în amănunte.
Actualmente, Ionel Spătaru este angajat cu o remunerație brută de peste 10.000 lei/lună, în funcția de consilier juridic la R.S. ACTIV SRL, firmă înființată în 2005 de către Marcel Butuza.
Soția domnului Spătaru, ANCA SPATARU, născută în Hunedoara la data de 1*.0*.196*, domiciliata la aceeași adresă, pentru o remunerație apropiată de cea a soțului, este angajată pe postul de electronistă telecomunicații la SC FIN ECO SA, societate în a cărei acționariat se regăseste și Butuza Raluca-Livia cu 91.40%.
Având în vedere că distanța pe care Ionel Spătaru o parcurge de acasă până la sediul ASUM, (ne referim desigur la adresa din C.I. nicidecum la cea de reședință), este una scurtă, acesta nu are nevoie de un mijloc de deplasare BMW RT1200cc, serie de șasiu WB10368097Z*** din anul 2007, a cărui valoare de cumpărare a fost puțin peste 26.000 lei, așa că l-a dat soției pentru ca aceasta să ajungă în siguranța la serviciu.
Având în vedere toate cele mai sus expuse, exceptând cele patru terenuri intravilane suprafață de 3655 m2, 4345 m2, 4547 m2 respectiv 12 m2 din loc. Dâmbovicioara, moștenite în anul 2022 împreuna cu Crăiasa Marcela, și o remorcă, va vom lăsa pe Dvs. să reflectați asupra activității acestui distins domn. Chiar dacă domnului Spătaru îi place să răspundă la ele, noi încă ne vom abține în a începe să punem întrebări și nici nu vom continua cu „inspecțiile” și „prieteniile” lui Ionel Spătaru pe zona de penitenciare, unde cu siguranță, experiența domniei sale își spune cuvântul.
P.S. Totuși, stimați reprezentanți ASUM, „Unde se termină profesia de jurnalist și unde începe activitatea infracțională?”
Răzvan Negra * 24.09.2024