În prima jumătate a anului 2022 la sediul redacției găsisem în cutia poștală o depeșă semnată de către o persoană anonimă care ne spunea „De ce merge totul strună la finanțele brașovene?!?”.
Doi ani mai târziu, tot în prima jumătate a anului, iar aici nu putem decât sa bănuim ca datorită acestui pasaj: „În cadrul misiunii de audit, în urma analizării documentelor/situațiilor transmise de către structurile fiscale din subordinea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov, auditorii din cadrul serviciului audit public intern au constatat faptul că în perioada supusă auditării(01.01.2019-01.03.2022), cuantumul total al creanțelor nerecuperabile înregistrate la nivelul regiunii Brașov, ca urmare a radierii societăților comerciale este în valoare de 306.662.125 lei. În majoritatea cazurilor, necolectarea creanțelor bugetare, a fost determinată de nerespectarea termenelor și etapelor în cadrul executării silite și neinițierea procedurilor legale de atragere a răspunderii în solidar al persoanelor responsabile, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu Procedurile documentate aprobate la nivelul A.N.A.F., constatări menționate/detaliate prin documentele de audit.” – pasaj pe care redacția noastă a refuzat la acea vreme să îl facă public, întrebam dacă nu cumva „Curtea de Conturi vine la ANAF Braşov?”.
Fără a fi bănuiți de tautologie, iar cum adevărurile filosofice sunt inutile în această speță, vom reflecta puțin asupra celor tehnice, așa că vom acorda o atenție sporită unor reprezentante ale sexului frumos din conducerea instituției, iar din câte se pare în acest caz și a sexului inteligent.
Poate vă întrebați cum s-a ajuns în situația în care A.N.A.F. Brașov a pierdut 306.662.125 lei, – cuantumul total al creanțelor nerecuperabile.
Două doamne, ori după caz domnișoare director cu atribuții de execuție, pe care pentru a evita orice insinuare de defăimare sau alte bazaconii, le vom denumi în continuare „Bia Ploșnița” și „Hadria Căpușa”, împreună cu frivolele din subordine, au pus la cale o schemă prin care firmele care nu sunt „de casă” apropiaților ce le place politichia, într-o excesivă dovadă de zel muncitoresc, sunt supuse controalelor încrucișate, în timp ce patronii societăților care necesită puțină clemență, chiar dacă au datorii către instituție și implicit către statul român, nu au niciun impediment de a scăpa, așa cum se spune în popor: „basma curată”.
Ca o mică paradigmă, prin control încrucișat înțelegem un control amănunțit, desfășurat și asupra colaboratorilor societăților care nu fac parte din sfera „spumei societății politice” și nu numai, dar justificativ solicită returnare de TVA, aferent cifrei de afaceri și activității pe care le au.
De exemplu: dacă SC Pepsi Cola SRL din Brașov, firmă care îmbuteliază băuturi răcoritoare carbogazoase, achiziționează capace din aluminiu de la SC Capace din Aluminiu SRL din Făgăraș, iar Pepsi Cola solicită returnarea de TVA, malagambistele „Ploșnița” și „Căpușa” din conducerea A.N.A.F. Brașov, dispun efectuarea de controale și față de SC Capace din Aluminiu SRL, chiar dacă aceasta din urmă nu are nicio solicitare de recuperare TVA.
În schimb, conform spuselor unor apropiați de-ai noștri, schema pusă la cale de către „Bia”, fata crescută la sân de către celebrul pensionar „Moș Vasile” poreclit și „Țibre”, schemă aplicabilă doar datornicilor generoși, dar nu cu instituția, se realizează cu foarte mare ușurință și din cauza faptului că angajații ANAF din Zona Centru, nu sunt într-o strânsă legătură cu colegii domniilor lor din celelalte zone geografice ale României.
Astfel, dacă DORU DIMA, „mogul media” și printre altele acționar 100% al SC DIMA CONSULTING GROUP SRL, societate din Mun. Brașov, care a înregistrat în anul fiscal 2021 datorii totale în valoarede 2.170.441 RON, în anul 2022 datorii de 2.982.038 RON și în anul 2023 datorii de 3.872.853 RON, dacă vrea să scape de această incomodă povară pecuniară, ținând cont și de faptul că este șlefuitor al imaginii unor anumite personaje căzute în ispita unei primării zdrențuită a unui oraș lăsat în amărăciune sau de Primăria Amărăciunii a unui oraș lăsat în zdrențe…, acesta „ploșnițează”, sau după caz „căpușează”, o sumă mult mai mică, care desigur nu se face prin virament bancar și nici la casieria unității, după care în baza unui contract de închiriere și după documentația aferenta depusă la Registrul Comerțului, își mută sediul social din Str. Mirăslău Nr. 35, Mun. Brașov în Str. Dragoș Voda din Caracal, municipiu de își are reședința fiscală în jud. Olt.
Profitând de faptul că angajații A.N.A.F. Brașov nu comunică cu cei din Olt, precum și de necompetența teritorială de verificare (acoperită de deficitara legislativă), acum Doru Dima are o firmă care se ocupă cu plasarea forței de muncă în alt județ, și care desigur, fiind „nouă” pe plaiurile oltenești, nu are nicio datorie.
Pasul următor, este închiderea definitivă a societății, cu datorii 0 (Zero) și astfel, Doru Dima a scăpat, cum spuneam și mai sus, „basma curată”.
Concluzionând și specificând să înțeleasă toti bizonii că este un exemplu aleatoriu și că SC DIMA CONSULTING GROUP SRL a fost doar un exemplu, iar Doru Dima – om onest și mult mai valoros în mânuirea condeiului decât subsemnatul – nu intenționează să comită o asemenea pricopseală, nouă nu ne rămâne decât să apreciem schema frumoaselor și în același timp iscusitelor doamne „Bia Ploșnița” și „Hadria Căpușa”, dar mai ales să sperăm că, pe viitor acestea își vor folosi neuronii și legăturile sinapsale și în scopuri constructive, în special în vederea recuperării creanțelor datorate de către mușterii brașoveni către bugetul de stat.
Răzvan Negrea ★ 17.08.2024