La data de 17.12.2024, în prima parte a articolului „Bianca Văitiș (ANAF) și peripețiile ei” (link: https://argumentul.ro/single.php?id=2375 ) scriam despre o firmă ușor controlabilă d.p.d.v. fiscal, ce îi oferise societății RAMPA BEAUTY CLINIC SRL (CUI 43725720), un contract de comodat în cadrul hotelului Kronwell din Brașov, pentru ca aceasta să își desfășoare în liniște activitatea de înfrumusețat doamne și domnișoare.
Tot în acel articol scriam și despre faptul că doamna director inspecție fiscală din cadrul ANAF Brașov, în Octombrie 2024 a schimbat denumirea firmei în B.B. PRECISION SRL, iar după schema prezentată de către Argumentul.ro în cadrul articolului „Fetele inteligente din conducerea ANAF Brașov – „Bia Ploșnița” și „Hadria Căpușa” (link: https://argumentul.ro/single.php?id=2249 ) a mutat sediul social al societății de la Brașov la București.
La plecare, doamna Bianca Văitiș în baza unui contract (nr.1/10.09.2024), a lăsat aparatura din patrimoniul societății, firmei ușor controlabilă d.p.d.v. fiscal, plata pentru bunurile patrimoniale făcându-se în doua rânduri prin OP: primul în ziua contractării, în valoare de 200.000 Lei, cel de-al II-lea în data de 20.12.2024, în valoare de 297.640 Lei.


Din păcate, un angajat de bună credință al societății ușor controlabilă d.p.d.v. fiscal, nu a citit Argumentul.ro, așa că nu a știut tertipurile, iar în data de 11 Februarie 2025, probabil fără să bănuiască faptul că societatea doamnei Bianca Văitiș nu se mai numește Rampa Beauty Clinic, ci B.B. Precision SRL, a expediat un e-mail prin care respectuos solicita factura fiscală pe care nu o avea în contabilitate: „Buna ziua, vă rugăm să ne ajutați cu factura fiscala aferenta platilor din atasament.
Cu mulțumiri!”

Referitor la cele mai sus arătate, am solicitat un punct de vedere din partea doamnei, dar până la ora publicării domnia sa nu a oferit răspuns.
Întrebat despre această situație, patronul societății cumpărătoare, invocând Art 270 alin. 7 din Codul Fiscal, ne-a relatat faptul că atunci când o firmă își lichidează activitatea nu are voie să emită factura pentru închiderea activității și vânzarea bunurilor, iar expedierea respectivului e-mail s-a produs dintr-o eroare.
Sărind peste faptul că în conformitate cu Certificatul Constatator Nr. 1396096 din 11.12.2024, în care deja numele societății era B.B. PRECISION SRL, iar adresa sediului social era deja la București, Domeniul de activitate principal: conform codificării (Ordin 337/2007) Rev. Caen (2) era 9604 – Activităţi de întreţinere corporală, nu putem vorbi despre o lichidare a activitatii. Subsemnatul neavând vaste studii financiar-contabile, m-am adresat unor persoane în măsură să ne lămurească de la care am aflat că, fiind vorba despre o chestiune nedeductibilă care se impozitează, indiferent dacă bunurile s-au vândut sub sau peste prețul de dobândire inițială, societatea vânzătoare are obligația să dețină un document justificativ de ieșire din patrimoniu, în cazul de față, o factură fiscală.
Fără factură nu înregistrează acel venit, iar societatea cumpărătoare nu poate înregistra activele/bunurile intrate în firmă.

Fără a fi acuzați de rea credință sau de a aduce vreo acuză, la întrebarea dacă avem de a face cu o situație de evaziune fiscală, răspunsul a fost: „Ohooo!!! Cât Casa Poporului!…”
Evaziunea fiscală – reprezintă sustragerea unor persoane fizice sau juridice de la plata impozitelor sau taxelor. Evaziunea fiscală se manifestă adesea prin denaturarea informațiilor ce sunt raportate către autorități, precum declarare a unor venituri sau profituri mai mici decât în realitate, sau mărirea artificială a cheltuielilor.
Mai mult, prin mutarea sediului social de la Brașov la București, operațiune care TEORETIC se face doar în situația în care toate obligațiile fiscale sunt achitate, societatea începe să declare operațiuni economice numai după data înregistrării noului sediu, în cazul de față în baza Contractului de Comodat nr. 1 din 01.11.2024. Drept urmare, având în vedere că TVA-ul ar fi trebuit să fie declarat la Brașov, această factură, tot TEORETIC, nu mai poate fi emisă și înregistrată, pentru că mutarea la București nu era posibilă fără plata TVA-ul aferent vanzării.
Având în vedere toate aceste aspecte, întrebările care se pun sunt următoarele:
1. Doamna Bianca Văitiș nu vrea să plătească TVA-ul aferent vânzării?
2. Oare nu este cumva vorba și despre un trafic de influență sau de folosirea funcției pentru fraudă, având în vedere faptul că aparent, domnia sa s-a folosit de funcție în vederea urgentării mutării și schimbării de denumire, tocmai pentru a nu plăti TVA-ul?

★ 17.02.2025 ★