În nenumărate rânduri, redacția noastră a prezentat ciudățeniile care se petrec la Spitalul Județean Brașov. Cu toate acestea, lucruri bizare se întâmplă în continuare în cadrul celei mai importante unități spitalicești din oraș. De această dată, vom reflecta asupra unui concurs organizat recent în vederea ocupării funcției de șef al Secției ATI, asupra căruia au apărut numeroase acuzații legate de transparență și de corectitudinea procesului de selecție.
Bibliografia stabilită pentru acest concurs, nu este specifică postului de șef al secției ATI, ci mai degrabă pentru funcția de director medical, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la intențiile organizatorilor.
De asemenea, această bibliografie este aceeași pentru toate cele șapte posturi scoase la concurs și este neschimbată din 2019, în condițiile în care legislația specifică faptul că aceasta trebuie să fie pentru fiecare post pentru care se concurează.
Un alt aspect bizar este acela că, membrii comisiei de examinare sunt persoane considerate apropiate actualei șefe de secție, ceea ce a generat suspiciuni de favorizare, dar mai ales cu privire la imparțialitatea sau legalitatea comisiei: „1. Conflict de interese între membri ai comisiei Directoarea de îngrijiri medicale, as.pr. Erica Denisa Tiu, este soția reprezentantului desemnat de Consiliul Județean în comisia de concurs, dr. Neculoiu Marius. Această situație poate ridica suspiciuni privind imparțialitatea procesului de evaluare, având în vedere relația directă dintre cele două persoane. 2. Situație juridică a actualei șefe de secție și a directoarei de îngrijiri medicale Actuala șefă de secție Galbineanu Simona și directoarea de îngrijiri medicale Erica Denisa Tiu sunt implicate într-un dosar penal aflat pe rol (1088/P/2023) și într-un dosar înregistrat la CNCD cu nr 180/2022 . Această situație poate afecta credibilitatea și integritatea procesului de concurs, în contextul cerinței de probitate morală a persoanelor implicate în organizare. 3. Lipsa transparenței comisiei Consider că aceste aspecte nu au fost comunicate publicului și participanților la concurs, ceea ce încalcă principiile transparenței și echității prevăzute în legislația aplicabilă, inclusiv în Ordinul 284/2007. 4. Depășirea termenului legal de numire a managerului interimar Managerul Mailat Emil este numit interimar din 07.11.2023 prin dispoziția 1073/03.11.2023, fără organizarea unui concurs, contrar prevederilor legale (Legea 95/2006). 5. Imparțialitatea membrului academic din comisie Membrul desemnat din partea Facultății de Medicină din Timișoara a participat la alte patru examene desfășurate în secția condusă de actuala șefă de secție. În acest context, există riscul ca evaluarea să fie părtinitoare, afectând corectitudinea concursului. Mai mult, având în vedere colaborarea spitalului cu Universitatea Transilvania din Brașov, era de așteptat ca un reprezentant local să fie desemnat, asigurând o reprezentare mai obiectivă. 6. Conflict de interese și lipsa unui mandat valid pentru membrul din partea Consiliului Județean.”
De asemenea, un alt aspect controversat este excluderea din comisie a reprezentantului Facultății de Medicină din Brașov, în favoarea unui membru al Universității de Medicină Timișoara care a participat la aproape toate concursurile pentru posturi medici ATI scoase la concurs pe perioada șefiei doamnei dr. Gălbineanu Simona, despre care se spune ca este sub aripa protectoare a lui Florin Orțan.
Aceste nereguli au stârnit nemulțumirea unor angajați ai spitalului, care consideră că procesul de selecție nu a fost unul corect și transparent, iar acest lucru subminează încrederea în sistemul de conducere al spitalului. În contextul acestor acuzații, există solicitări pentru anularea concursului și organizarea unei noi selecții, în conformitate cu reglementările și cu respectarea principiilor de meritocrație.
Aceste fapte ridică semne de întrebare cu privire la integritatea procesului de selecție pentru funcțiile de conducere din spitale și la respectarea principiilor fundamentale ale justiției și transparenței fapt pentru care sesizările au fost trimise atât la corpul de control al ministrului, cât și la toate instituțiile statului.
Întrebat despre aceste aspecte, domnul Emil Mailat, managerul interimar al Spitalului Județean ne-a răspuns: „Referitor la bibliografie: activitatea emdiculuis efectiv este în mare măsură una administrativă, care trebuie să se ocupe de organizarea și aprovizionarea secției. Dacă nu ai cunoștințele legale necesare este greu sa știi cum să îți organizezi secția, câți oameni poți avea pentru activitatea desfășurată sau cum se împart cheltuielile pe secție. Ori, tocmai de aceea proba scrisa se bazează pe aceste elemente. Concursul este structurat pe 3 probe: proba scrisa, proba clinica și proiectul de management, deci, aceasta sesizare din punctul nostru de vedere nu este întemeiată. Referitor la "excluderea din comisie a reprezentantului facultății de medicina" este tot o acuzație nefondata! obligația legislativă este de a asigura un cadru didactic, dar nu este obligatoriu de a fi din Brașov sau din Facultatea de medicina din Brașov! Ținând cont că în Brașov sunt puține cadre didactice pe specialitatea ATI am cautat membrii ai comisiei din afara Brașovului, iar Timișoara a răspuns afirmativ la solicitarea noastră! Ținând cont de experienta colegilor din Timișoara, nu putem decât sa fim bucuroși că un asemenea cadru didactic va fi prezent și va verifica abilitățile și cunoștințele candidaților! În plus, aceasta sesizare referitoare la bibliografie a venit acum o săptămâna, la un termen de 2 luni aproape de la încetarea înscrierilor la concurs, deci înțeleg că atunci a fost de acord cu termenii de desfășurare a concursului dar după 2 luni s-a răzgândit. Am fi apreciat sugestiile să fie făcute înainte de închiderea înscrierilor, să mai putem actualiza ceva, dacă sugestiile sunt întemeiate.”