De-a lungul timpului, fie că vorbim despre fuga din Egipt, de Cruciade, de căderea Ierusalimului sau despre cel de-al II-lea Război Mondial, iudeii au stat la baza celor mai mari conflicte ce au zguduit lumea în decursul istoriei. Ca atare, ținând cont de importanța pe care acest popor o are, ne-am propus să aruncăm o privire asupra diferențelor antagonice (pleonasm voit), dar și asupra asemănărilor a trei dintre cele mai mari personalități pe care cel mai hăituit popor le-a dat omenirii: Psihanalistul Sighy F., Führerul Adi H. și „Scriitorul” Edy Metilic.
Considerat a fi părintele psihanalizei, Sighy F. s-a născut în 1856 într-o familie de evrei din Příbo, o localitate din apropierea orașului Ostrava, la acea vreme parte a Imperiului Austro-Ungar, spre deosebire de succesorii săi din această „cap’doperă”, Adi H. născut în 1889, iar Edy Metilic în 1972, a căror origini iudeice provin doar pe linie maternă.
Deși nu s-a considerat niciodată un filozof, istoria i-a acordat un loc fruntaș doctorului Sigmund, în timp ce, pe ceilalți doi, i-a tratat pe fiecare după realizări. Scriitorului Eduard, nu i-a acordat nimeni nicio importanță, iar Adolf, în dauna faptului ca nu și-a definitivat „creația”, parcă s-a bucurat de prea multă atenție din partea omenirii.
Aruncând o privire și asupra studiilor făcute de către aceste inegalabile genii, balanța se înclină din nou în partea ultimilor doi. Feruid și-a terminat studiile la Viena și chiar a excelat, aproape pictorul Adolf în două rânduri a ratat intrarea la școala de arte de la Viena, iar Edy Metilic, a văzut viena doar în poze. Cu toate acestea, în anale de pomenire este un zvon al decorării sale cu pergamente de cașmir, menite să-i certifice înaltele studii sociologice și mărinimia cardiacă. Dar doar se zvonește!

Pușcăria politică, aduce o altă asemănare izbitoare între cei doi luptători anti-comuniști ce și-au început propaganda prin cârciumi, asemănare pusă în antiteză cu detențiile geniului austriac. În ciuda persecuției naziste din Austria, Sigmund Freud nu a renunțat în a-și trata bolnavii deținuți în spitalul de nebuni din capitala imperiului. Adolf Hitler a fost închis pentru represalii împotriva kaiserului german, detenție în urma căreia omenirii i-a rămas Mein Kampf, iar Metilic a rămas doar cu tulburări de voință și împărțirea de manifeste împotriva partidului.
Sighy F. detesta muzica, pianul surorii sale fiind mutat din cameră pentru ca acesta să nu fie deranjat, în timp ce Adi H., adulmeca ore în șir creația lui Beethoven, la fel cum și Edy Metilic nu se mai satură de apreciat baladele lui Hetfield. Pentru relaxare, Freud, își calma pornirile obsesive cu doze mici de cocaină, spre deosebire de ceilalți doi, care adesea consumau doze mari de bere; Adi H. bere bavareză de calitate, iar celălalt de calitate MASTER…

Deciziile luate în cel de-al II-lea Război Mondial, război purtat doar pentru ideologii personale, precum și generalii de care s-a înconjurat, l-au împins pe Hitler spre sinucidere. Aceasta este singura diferența între el și Metilic, aspect datorat doar din cauza faptului că „scriitorul” încă trăiește o viață de cerșetor mizer.
Concluzionând, venim în sprijinul cititorului în demersul de recunoaștere al personajului cu un ultim indiciu. Numele de Hitler, ar fi o derivație a vechiului nume „Hiedler” care, la rândul său, conține termenul bavarez și austriac „Hiedl” și înseamnă curs subteran de ape, care inundă periodic pivnițele / canalizare. Traducerea lui Metilic provenit din aceeași limbă germană se face prin termenul: un bovin / un văcar.
PAMFLET ★ 1 aprilie 2025
