În nenumărate rânduri, redacția Argumentul.ro a scos în evidență problemele cu care se confruntă Spitalul Clinic Județean de Urgență de când domnul Emil Mailat, contrar legislației în vigoare este efectiv ținut în funcția de manager prin interimatele repetate de care se bucură.
Zvonul care plana inițial asupra acestor nesfârșite prelungiri, a fost acela că Emil Mailat ar fi o marioneta folosită pentru ținerea ocupată a postului, pentru o anumita persoana din cadrul PNL Brașov, care l-ar fi succedat pe domnul Emil Mailat în funcție, dacă nu ar fi reușit să prindă un nou post de parlamentar.
Din fericire sau din păcate, acest lucru nu s-a adeverit iar domnul Mailat, este în continuare pe post, în dauna faptului că toate aceste prelungiri fac și obiectul unui dosar de cercetare penală.
Venit de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov – care sub mandatul lui Emil Mailat a fost la un pas de colaps, domnia sa a devenit celebru în noiembrie 2023, atunci când a concurat singur pentru postul de manager al Spitalului Județean Brașov și a ieșit pe locul doi. „Momentan, nu am un comentariu referitor la rezultat. Bineînțeles că sunt un pic dezamăgit de faptul că această comisie de evaluare nu a considerat proiectul meu unul câștigător, să spun așa. Sunt optimist că membrii comisiei de contestație vor fi atenți la micile detalii și la subiectul pe care l-am atins”, spunea Emil Mailat la acea vreme. Și ce să vezi, după contestație a început furtuna.
Sprijinit de către Florin Orțan, metaforic vorbind „despotul tiranic” înrădăcinat în funcția de director medical al spitalului, care se implică în licitații, jignește angajații și care l-a subordonat pe Mailat, domnul manager, prin iscusința domniei sale, a adus Spitalul Clinic Județean de Urgență la rangul de dispensar comunal sau cum s-ar spune învață management pe riscul pacienților, iar experiența acumulată ar putea costa vieți.
Pe întreg parcursul celor 3 mandate de interimar, Spitalul Județean s-a confruntat cu probleme precum:
– neachitarea facturilor ce au dus la stoparea serviciilor de
internet inclusiv în saloanele în care aparatura necesita aceste
servicii;
– neachitarea serviciilor către terți furnizori precum cei care asigură hrana pacienților și a cadrelor medicale;
– lipsa de tifoane, branule și alte produse indispensabile serviciului medical;
– neglijența d.p.d.v administrativ, a făcut în așa fel încât în sălile de operație a început să plouă;
–
de curând op ana de curent produsa în timpul operațiilor, coroborata cu
neconectarea automată a generatorului, fiind pe cale să producă o
adevărată tragedie;
și exemplele pot continua.
Imaginea dezastruoasă în care acest manager a adus Spitalul Județean Brașov se vede cu ochiul liber chiar din stradă, în dreptul secție UPU – primiri urgențe, gardul ce ar trebui să împrejmuiască unitatea spitalicească se termina brusc, făcând posibil accesul până la intrarea efectiva în secție a oricărei persoane neautorizate.
Având în vedere faptul că în luna mai a acestui an este organizat un nou concurs pentru ocuparea postului de manager al unității, impetuos necesar ar fi ca reprezentanții Consiliului Județean Brașov, în subordinea căruia se află spitalul, să trateze acest concurs cu maximă seriozitate, astfel încât competența să primeze în selecția dosarelor, mai ales că interesul cetățeanului ar trebui să primeze.